Koning Willem-Alexander bezoekt Overschild en Siddeburen

Koning Willem-Alexander met  burgemeester Hoogendoorn van Midden-Groningen
Koning Willem-Alexander met burgemeester Hoogendoorn van Midden-Groningen © Martijn Klungel/RTV Noord
Koning Willem-Alexander bracht woensdagmiddag een bezoek aan Overschild en Siddeburen in de gemeente Midden-Groningen. Hij liet zich informeren over de versterkingsoperatie in de door aardbevingen geplaagde dorpen en over de impact van de coronacrisis.
Rond twee uur kwam de Koning aan bij het dorpshuis in Overschild. Hij werd daar begroet door burgemeester Adriaan Hoogendoorn en voorzitter Gert de Vries van het dorpshuis.
Koning Willem-Alexander in Overschild

Versterking

De Koning had een gesprek met vijf dorpsbewoners over de versterkingsoperatie in Overschild. Vanwege de aardbevingen wordt een groot deel van het dorp gesloopt en opnieuw gebouwd. Afgelopen maart begon de sloop van de eerste huizen.
Koning Willem-Alexander bleek tijdens het gesprek met de bewoners goed op de hoogte van de aardbevingsproblematiek. De bewoners hebben hem uitgenodigd om over tien jaar, als de versterkingsoperatie achter de rug is, nog eens terug te komen.
Na het gesprek, van ongeveer veertig minuten, kreeg de Koning een rondleiding door Overschild. Hij nam een kijkje bij de huizen van de dorpsbewoners met wie hij eerder had gesproken.
Koning Willem-Alexander in Overschild
Koning Willem-Alexander in Overschild © Martijn Klungel/RTV Noord

Gevolgen coronacrisis

Ongeveer een uur na aankomst ging de Koning naar Siddeburen voor een bezoek aan het nieuwe, aardbevingsbestendige Multifunctioneel Centrum (MFC) Siddeburen, dat is gevestigd in de voormalige Protestantse kerk.
Het MFC huisvest onder meer een huisartsenpraktijk, apotheek, fysiotherapiepraktijk, kantoorruimte voor zorgorganisaties, een bibliotheek en een algemene ruimte waar de dorpsverenigingen, clubs en dorpsbewoners gebruik van kunnen maken.
In Noord Vandaag vertelt Henk Wiersema, voorzitter van MFC Siddeburen, over de ontmoeting met de Koning.
Bij aankomst kreeg de Koning een rondleiding door het centrum. Aansluitend sprak hij met gebruikers van het MFC, vertegenwoordigers van enkele verenigingen en vrijwilligersorganisaties en met dorpsbewoners over hun ervaringen met de aardbevingsproblematiek.
Ook kwam de impact van de coronamaatregelen ter tafel. Veel van de activiteiten in het MFC richten zich op verbinden en samenwerken. De medewerkers vertelden hoe zij de activiteiten hebben aangepast om toch zoveel mogelijk op een verantwoorde manier door te kunnen laten gaan.
Koning Willem-Alexander in Siddeburen
Koning Willem-Alexander in Siddeburen © Martijn Klungel/RTV Noord