Gemeente Groningen heeft tekort tussen 10 en 20 miljoen euro door coronacrisis

Door de coronacrisis staat de financiƫle positie van de gemeente Groningen onder druk. Er is een tekort van 10 tot 20 miljoen euro, zegt wethouder Paul de Rook (D66).

Afgelopen week zette de gemeente al 2,7 miljoen euro opzij om de eerste gevolgen van de crisis het hoofd te kunnen bieden. Toen zei De Rook al dat de totale coronakosten 'een veelvoud' van die 2,7 miljoen zouden zijn.

'We willen ons maximaal financieel uitrekken om het voorzieningenniveau op peil te houden', zegt de wethouder. 'We hoopten dat er in 2020 wat lucht zou komen op financieel gebied, maar dat liep even anders'. De Rook doelt op de komst van het coronavirus.

Fors getroffen

De gemeente Groningen wordt fors getroffen door de coronacrisis, onder meer doordat ze verschillende vormen van inkomsten mist. Zo gebruiken minder mensen de parkeergarages in Stad en is ook het aantal hotelovernachtingen fors teruggelopen. Daardoor mist de gemeente inkomsten uit toeristenbelasting.

Hogere uitgaven

Daar staan hogere uitgaven tegenover voor onder andere de handhaving van de verschillende maatregelen en het uitvoeren van verschillende ondersteuningsregelingen.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken laat weten aan de NOS dat het kabinet 566 miljoen euro uittrekt om gemeenten, provincies en waterschappen te ondersteunen. Het geld is bedoeld om de dienstverlening naar burgers overeind te houden. 'Fijn dat er duidelijkheid is, maar ik denk niet dat dit compleet de extra kosten voor de gemeente Groningen dekt', zegt de wethouder.

Lees ook:

- Coronabuffer Stad bijna drie miljoen, 'maar totale schade is veel groter'

Meer over dit onderwerp:
coronavirus GRONINGEN Nieuws
Deel dit artikel:

Recent nieuws