Groot deel Groninger binnenstad wordt voetgangersgebied

Groot deel van de binnenstad wordt voetgangersgebied
Groot deel van de binnenstad wordt voetgangersgebied © Gijs Meester/RTV Noord
Voetgangers krijgen vanaf aanstaande maandag meer ruimte in de Groninger binnenstad. Dat is volgens wethouder Roeland van der Schaaf tijdens de coronacrisis noodzakelijk om anderhalve meter afstand te kunnen houden.
De drukke winkelstraten in de binnenstad worden de komende tijd grotendeels voetgangersgebied. De doorgaande fietsroutes worden tussen 12.00 en 19.00 uur afgesloten. Ook mogen in dit gebied geen obstakels als geparkeerde fietsen en uitstallingen staan.

Extra plek voor fietsenstallingen

Het gaat om onder meer de Brugstraat, Vismarkt en Guldenstraat. Ook de Werkmanbrug bij het museum en de Trompbrug gaan tussen deze tijden dicht voor fietsers. De gemeente zorgt voor extra plekken aan de rand van de binnenstad om de fiets te stallen. Dit gaat ten koste van zo'n vijftig autoparkeerplaatsen.

Fietsers vaker groen, geen auto's op Stationsweg

Niet alleen voetgangers krijgen meer ruimte: fietsers krijgen vaker groen licht bij stoplichten op drukke punten. Enkele verkeerslichten worden uitgeschakeld. Ook moeten fietsers zoveel mogelijk achter elkaar fietsen en zo min mogelijk inhalen.
Het stationsgebied krijgt extra tijdelijke bushaltes. Om deze maatregel mogelijk te maken wordt de Stationsweg afgesloten voor autoverkeer.

Mogelijk terrassen op marktpleinen

Samen met de horecaondernemers bekijkt de gemeente welke mogelijkheden er zijn voor grote terrassen op pleinen. De gemeente wil voorkomen dat dit een soort evenement wordt, maar wil op niet-marktdagen mogelijk wel ruimte voor terrassen bieden op de Grote Markt en Vismarkt.
Er wordt ook gekeken naar mogelijkheden op het Waagplein en het Martinikerkhof, en naar locaties buiten het centrum. Er wordt hierbij rekening gehouden met wachtrijen.