Afvalbeleid in Westerwolde is 'bijna a never ending story'

Scheid jij je afval?
Scheid jij je afval? © Martijn Klungel/RTV Noord
Er zou woensdagavond duidelijkheid komen over hoe de gemeente Westerwolde het afval in de aankomende vijf jaar gaat inzamelen, maar die duidelijkheid komt er op het laatste moment toch niet.
Raadslid Henk Brouwer van coalitiepartij PvdA stemde tegen en gooide daarmee het voorstel van tafel.

Eerder plan onuitvoerbaar

Het aantal keren dat de gemeenteraad over het afvalbeleid heeft gesproken is inmiddels niet meer op één hand te tellen.
Eerder is een vergelijkbaar plan met moeite aangenomen, maar later dat jaar bleek dat het niet uitgevoerd kon worden. Kosten waren hoger dan verwacht en lopende contracten waren niet opgezegd. Er moest daarom voorlopig op de oude voet doorgegaan worden in 2020.

Nieuw plan

Verantwoordelijk wethouder Henk van der Goot kwam begin deze maand met een nieuw plan voor de aankomende vijf jaar. De gemeente zou afscheid nemen het gescheiden inzamelen van afval. Al het afval, behalve groen-afval, kan dan in de grijze container.
Het afval wordt dan later bij de afvalverwerker gescheiden door machines. Volgens de wethouder is dat goedkoper en efficiënter.
Hij krijgt coalitiepartijen Gemeentebelangen en PvdA daarin mee, maar één raadslid van coalitiepartij PvdA vindt het maar niks.

'Plan klopt niet'

'De overdaad aan plastic heeft grote gevolgen voor al het leven in de zee en overige natuur', zegt het zwarte schaap van de coalitiepartij, Henk Brouwer. Volgens hem zorgt het gescheiden inzamelen voor een stukje bewustwording over hoeveel plastic iemand gebruikt.
Ook zijn alle oppositiepartijen tegen de plannen. Ze kunnen de hogere kosten, een stijging van ongeveer vijftig euro, niet verantwoorden. Volgens Eize Hoomoedt 'klopt het plan helemaal niet' en verwijst naar hoe andere gemeentes het doen. Wilt Meendering (CDA) vindt dat er onvoldoende is gekeken naar alternatieven en noemde het opnieuw 'bijna a never ending story'.

'Dit plan de beste optie'

Wethouder Henk van der Goot is het daar niet mee eens. Volgens hem is er wel voldoende gekeken naar alternatieven en bovendien is dit plan volgens hem 'de beste optie'. Dat inwoners ongeveer 300 euro per jaar gaan betalen komt deels doordat milieustraten opgeknapt moeten worden, zo stelt hij.
Maar zijn betoog mocht niet helpen: De wethouder moet terug naar de tekentafel.