Werkstraf voor Stadjer met uitkering die 20.000 euro 'vergat' op te geven

Iemand voert een taakstraf uit
Iemand voert een taakstraf uit © ANP
Een 43-jarige Stadjer moet voor uitkeringsfraude een werkstraf van honderd uur uitvoeren. De man gaf van april 2016 tot november 2017 inkomsten niet op, die hij wel had moeten doorgeven. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een werkstraf van 180 uur.
Het ging om een bedrag van 20.000 euro. De Stadjer handelde voor vrienden. Hij regelde aankopen en reisjes en ontving via een online betalingssysteem de vooruitbetalingen.
Hij wist naar eigen zeggen niet, dat hij dit geld ook moest opgeven. Hij verdiende hier immers niets aan, was zijn redenatie.

Openstaande straf

De man kreeg in 2011 voor een ander vergrijp negen jaar cel opgelegd. Hij zat hiervan driekwart uit en er stonden nog 825 dagen (ruim twee jaar) uit.
Bij goed gedrag zou hij die periode niet meer hoeven uit te zitten. De rechter vond, net als de officier van justitie, dit restant niet op de man moet worden verhaald. Ook al heeft hij weer een strafbaar feit gepleegd.
De uitkeringsfraude was al langere tijd terug en de man lijkt inmiddels op het rechte pad te blijven. Een detentie is dan niet wenselijk, zei de rechter.