Sloop en nieuwbouw nog eens 342 huizen in Delfzijl bijna rond, wachten is op Den Haag

Een deel van de Zandplatenbuurt Zuid in Delfzijl
Een deel van de Zandplatenbuurt Zuid in Delfzijl © Google Street View
Voor 1 juli moet duidelijk worden of er nog eens 342 huizen in Delfzijl gesloopt en herbouwd worden vanwege de versterking. De gemeente, woningbouwcorporatie Acantus en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) hebben de deal hierover zo goed als rond.
'Minister Ollongren (van Binnenlandse Zaken, red.) is straks in staat de bal eenvoudig in het doel te schieten', zei burgemeester Gerard Beukema donderdagavond tijdens de raadsvergadering, die daarmee de druk opvoert op Den Haag.

'Als de wil er is'

Het gaat om het zuidelijke deel van de Zandplatenbuurt in de wijk Delfzijl Noord. De andere kant, het noordelijke deel, kreeg één jaar geleden al duidelijkheid. Daar gaan alle 527 huizen tegen de vlakte. Op verschillende plekken in de stad komt nieuwbouw.
Beukema zette zich de afgelopen periode in om voor zuid hetzelfde voor elkaar te krijgen. Het gaat volgens de burgemeester om een 'omvangrijke deal' waar vele miljoenen euro's mee zijn gemoeid: 'Als de bestuurlijke wil er in Den Haag is, kan er voor de Zandplatenbuurt Zuid dezelfde regeling gelden als voor Noord. Maar alleen als die wil er is', benadrukt de burgemeester.

Ongelijkheid

Het zuidelijke deel heeft vergelijkbare woningen als noord die ook al in 2017 zijn geïnspecteerd. Eigenaren wachten nog op het versterkingsadvies, omdat zij tot een ander programma behoren.
De bewoners eisen snel duidelijkheid, omdat zij vrezen voor ongelijke behandeling. Naarmate het advies langer op zich laat wachten, worden de versterkingsmaatregelen minder ingrijpend. De bouwnorm houdt rekening met de afbouw van de gaswinning.
De minister heeft er alle belang bij een succesje uit Groningen te kunnen melden
Gerard Beukema - burgemeester Delfzijl
Ook de Tweede Kamer willen de ongelijkheid tegengaan. D66-Kamerlid Matthijs Sienot, van dezelfde partij als minister Ollongren, vindt de gang van zaken in het bevingsgebied niet eerlijk. Hij kaart dit aan nadat bewoners van de wijk Opwierde in Appingedam acties voerden onder de noemer #EnWijDan.
'In dezelfde buurt krijgen sommige mensen nieuwe woningen, anderen moeten het doen met een steunbalk in het huis. Alleen omdat hun huis door de vertraagde versterking later wordt aangepakt, krijgen zij geen energiezuinige woning en de buren wel. Dat is bizar', zo schrijft Sienot op Twitter.

Niet elk huis beoordelen

De gemeente Delfzijl heeft samen met Acantus, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de NCG een werkgroep ingesteld om een oplossing voor de 342 huizen te bespoedigen. Die stelt voor om te kijken naar de adviezen van vergelijkbare woningen, zodat niet elk huis apart beoordeeld hoeft te worden.
Dat voorstel ligt nu op tafel bij het onlangs opgerichte Adviescollege Veiligheid Groningen, die D66-minister Ollongren en VVD-minister Wiebes (Economische Zaken) adviseert over de versterking. Als die groen licht geeft, kunnen de bewindslieden een besluit nemen.

Belang bij succesje

In juni vinden er nog twee bestuurlijke overleggen plaats met Den Haag. Beukema hoopt dat daar positief nieuws uit voortvloeit: 'De minister heeft er alle belang bij een succesje uit Groningen te kunnen melden.'
De raad van Delfzijl ging donderdagavond unaniem akkoord met het versterkingsplan voor 2020. Daarin staan grotendeels plannen die in 2019 uitgevoerd hadden moeten worden. Beukema waarschuwt dat het coronavirus opnieuw voor vertraging zorgt dat niet ingelopen kan worden.