Oppositie Stadskanaal voelt niets voor een gesprek met informateur

De oppositiepartijen in Stadskanaal voelen er weinig voor om aan te schuiven in gesprekken met informateur Bert Nederveen.

De PvdA, GemeenteBelangen, D66 en Lokaal Betrokken zeggen dat ze de boodschap dat Nederveen opnieuw informateur is, met kennisgeving hebben aangenomen.

Duidelijkheid

De partijen vinden echter dat ChristenUnie,CDA en VVD eerst duidelijk moeten maken waarop bezuinigd moet worden, voordat er een gesprek nodig is met Nederveen om te kijken hoe de coalitie in Stadskanaal verder moet.

‘We vinden het nodig en redelijk dat je, voordat je overweegt om steun te verlenen aan deze coalitie, weet wat er qua bezuinigingen staat te gebeuren’, schrijven de vier partijen in een verklaring.

‘Dat hoeft niet tot op de komma nauwkeurig, maar wel in grote lijnen. Alleen op basis van een vage omschrijving dat er moeilijke en pijnlijke beslissingen genomen moeten worden, kun je geen constructief gesprek aangaan. We vinden dat de coalitiepartijen en het college hun kaarten open op tafel moeten leggen. Dat wil zeggen dat de coalitiepartijen en het college duidelijker antwoord moeten geven.’

Minimale meerderheid

ChristenUnie, CDA en VVD hebben met het vertrek van de SP uit de coalitie nog een minimale meerderheid met 12 zetels. De vier oppositiepartijen voelen er weinig voor om te tekenen ‘bij het kruisje’ en zo de verantwoording te te moeten dragen voor mogelijk forse bezuinigingen, zonder dat de drie coalitiepartijen aangeven welke opties er wat hen betreft liggen.

De drie coalitiepartijen hadden Bert Nederveen gevraagd om af te tasten wat de mogelijkheden voor een brede coalitie zijn. De oppositie wil echter eerst boter bij de vis van de partijen zelf.

Lees ook:
- Bert Nederveen wordt verkenner in Stadskanaal na opstappen SP

Meer over dit onderwerp:
STADSKANAAL Nieuws
Deel dit artikel:

Recent nieuws