Hof: twaalf weken cel voor coronaspuger Ten Post

De man crashte op 31 maart met zijn auto in Ten Boer
De man crashte op 31 maart met zijn auto in Ten Boer © ProNews
Het Hof in Leeuwarden heeft een 41-jarige man uit Ten Post veroordeeld tot twaalf weken cel, waarvan zeven voorwaardelijk.
De man hoeft niet terug de gevangenis in. De rechtbank Assen veroordeelde hem eerder tot tien weken cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Die vijf weken heeft hij uitgezeten. Alleen het voorwaardelijke deel viel in hoger beroep twee weken hoger uit.

'Ik heb corona, nu ga je dood'

Hij krijgt een proeftijd van twee jaar, waarin hij zich moet laten behandelen voor drankproblemen. Op 31 maart belandde hij in Ten Boer met zijn auto in een greppel. Toen de politie en brandweer hem probeerden te helpen, draaide hij door en begon hij te spugen. Hij zei: 'Ik heb corona en nu ga je dood.' In de ambulance naar het ziekenhuis ging dit gedrag door.

Vier keer meer alcohol dan toegestaan

De man zegt zich niets te kunnen herinneren van het voorval. Zijn advocaat zei tijdens het hoger beroep dat de man een psychose had op de bewuste datum, maar medisch bewijs daarvoor ontbreekt. Wel is er bewijs dat de man vier keer meer alcohol gedronken had dan is toegestaan achter het stuur. Dit ontkent hij.
Eerder eiste de advocaat-generaal (OM) drie maanden onvoorwaardelijke celstraf. Die krijgt hij niet, omdat het Hof vindt dat de man behandeld moet worden voor zijn problemen.