Monumentaal huis op Warringalocatie in Winsum moet wijken voor bouw appartementen

De voormalige dokterswoning aan de Kerkstraat in Winsum
De voormalige dokterswoning aan de Kerkstraat in Winsum © Google Street View
De bouw van drie appartementencomplexen op de plek van garagebedrijf Warringa in Winsum gaat door. De gemeente Het Hogeland stemt in met de plannen. Op de locatie aan de Kerkstraat komen in totaal vijftien appartementen.
Tegen de plannen waren twee zienswijzen binnengekomen bij de gemeente. Eén omwonende maakte zich zorgen om een vermindering van woongenot. Het tweede protest kwam van het Cuypersgenootschap. Deze landelijke monumentenorganisatie keerde zich tegen de sloop van het negentiende-eeuwse woonhuis naast het garagebedrijf.

Hergebruik oude dokterswoning

Het genootschap wilde dat de plannen zouden worden aangepast en stelde dat de voormalige dokterswoning kon worden behouden door er een deel van de appartementen in te bouwen.
Het gemeentebestuur gaat daar niet in mee. Het college vindt dat de initiatiefnemer voldoende heeft aangetoond dat 'zinvol (her)gebruik van het karakteristieke gebouw objectief gezien niet mogelijk is'. Ook vindt de gemeente dat het woongenot van omwonenden 'niet onevenredig wordt aangetast'.
Het Cuypersgenootschap overweegt stappen te ondernemen als de sloop doorgaat, kondigde het eerder al aan.