Voorlopig nog geen verplaatsing aardgasoverslag Roodeschool

Het overslagstation in Roodeschool
Het overslagstation in Roodeschool © Martin Drent/RTV Noord
De verhuizing van het overlaadstation voor aardgascondensaat van Noordgastransport (NGT) in Roodeschool is voorlopig in de koelkast gezet. Dat laat de gemeente Het Hogeland weten na vragen van Gemeentebelangen.
Inwoners van het dorp vinden het overslagstation een doorn in het oog. Deze ligt pal naast een woonwijk. Al jaren wordt gesproken over verplaatsing, bijvoorbeeld naar de Eemshaven.
Een verhuizing zou grotendeels bekostigd kunnen worden met geld uit het Nationaal Programma Groningen (NPG). Het prijskaartje bedraagt 10 miljoen euro.

Veel geld

‘Het Hogeland zou graag zien dat het overlaadstation uit het centrum van Roodeschool wordt verplaatst. We moeten echter wel inzien dat er op dit moment beperkte reële financiële perspectieven zijn voor een verplaatsing’, laat het college weten.
De gemeente stelt verder dat er op dit moment geen ontwikkelingen te melden zijn en er geen gesprekken lopen met NGT over een eventuele verhuizing.
‘Uit eerdere gesprekken met de directie van NGT is duidelijk geworden dat er wel de wil is om mee te werken aan een bedrijfsverplaatsing, maar dat bedrijfseconomisch perspectief van NGT geen reden is tot verplaatsing. Daarom is juist een forse overheidsbijdrage in dezen noodzakelijk’, laat het college weten.

Deur op een kier

Volgens de gemeente is het daarom momenteel financieel niet haalbaar om een verhuizing mogelijk te maken. Er is een grote bijdrage nodig van private partijen en de overheid. ‘Wij onderzoeken op dit moment de mogelijkheden daartoe, maar kunnen op de uitkomsten daarvan niet vooruitlopen’, aldus het college.