Anti-racismedemonstratie op Grote Markt gaat door: 'Plek voor ongeveer 800 mensen'

De anti-racismedemonstratie op de Grote Markt in Stad mag vanavond doorgaan. Dat heeft de gemeente besloten. 'Er is met de anderhalvemeterregels plek voor ongeveer 800 mensen', zegt burgemeester Koen Schuiling.

Schuiling legt uit dat hij verschillende afwegingen heeft moeten maken, en pas vanmiddag contact kon krijgen met de organisatie. Om die reden wordt er niet voor gekozen de demonstratie op een andere plek te laten plaatsvinden.

Geen maximum meer

'Ons land verkeert in een crisissituatie, maar de grens van een maximum aantal mensen dat bij elkaar mag komen bestaat sinds 1 juni niet meer', legt Schuiling uit.

'Daarnaast is het een grondrecht om te demonstreren. Wel vraag ik aan de demonstranten om hun verantwoordelijkheid te nemen in de richting van mensen die ziek zijn. Zij moeten ook denken aan de mensen die deze demonstratie door het coronavirus niet meer kunnen meemaken.'

Schuiling laat weten dat hij de demonstratie zal laten beëindigen, mocht die uit de hand lopen. Extra politie en stewards staan klaar om alles in goede banen te leiden. Als het te druk is zal de gemeente digitale informatieborden inzetten om mensen naar rustigere plekken te leiden.

Strepen en speeches

'We houden ons zoveel mogelijk aan de coronamaatregelen', zegt Mwee van der Meer namens de organisatie van de demonstratie.

'Op de markt komen strepen te staan. Bij die strepen mogen mensen staan, zo houden ze anderhalve meter afstand. De demonstratie duurt tot uiterlijk half acht', zegt Van der Meer.

'Iedereen die mee wil doen moet een mondkapje dragen', zegt de organisatie. 'Als je dat niet bij je hebt, mag je niet meedoen aan het protest, maar kan je op het terras gaan zitten.'

'Ook willen we dat demonstranten handdesinfectie meenemen. Tijdens speeches wijzen we op de anderhalvemeterregels.'

Rotterdam en Den Haag

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb laat maximaal tachtig demonstranten toe bij een vergelijkbare demonstratie komende woensdag. In Den Haag is een demonstratie van dinsdagavond verplaatst naar het Malieveld.

Omdat de gemeente Groningen en de organisatie pas dinsdagmiddag contact met elkaar hebben gehad wordt de demonstratie in Groningen niet meer verplaatst. ‘Dat stadium zijn we voorbij’, zegt burgemeester Schuiling. ‘Als we nu nog een andere locatie zouden aanwijzen, zouden er waarschijnlijk toch nog mensen naar de Grote Markt komen. Dan moeten we twee locaties in de gaten houden, komen er loopstromen op gang en wordt het lastig om overzicht te houden.’

Lees ook:

- Zorgen over anti-racismedemonstratie op Grote Markt: 'Geen Amsterdamse toestanden'

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN Nieuws
Deel dit artikel:

Recent nieuws