'Rechtbank moet investeren in transparante communicatie en open cultuur'

De locatie Groningen van de rechtbank Noord-Nederland.
De locatie Groningen van de rechtbank Noord-Nederland. © RTV Noord
Het bestuur van de rechtbank Noord-Nederland moet een voorbeeldrol aannemen als het gaat om het doorbreken van bestaande gevoelens van onveiligheid bij medewerkers. Dat is de uitkomst van een onderzoek van bureau Berenschot.
Berenschot heeft onderzoek gedaan naar aanleiding van vijf incidenten in 2019. Het bureau heeft de organisatiecultuur onderzocht, in opdracht van rechtbankpresident Herman van der Meer. Hij meldde bij zijn aanstelling dat de cultuur bij de rechtbank Noord-Nederland onderzocht moest worden.

Onrust

Vorig jaar trad Maria van de Schepop af als president van de rechtbank, omdat er onrust was onder het personeel. Vakbonden spraken toen van een angstcultuur onder medewerkers. De onrust ontstond onder meer doordat het gerechtsbestuur rechter Edzard van Weringh dwong te stoppen met zijn kritische columns op het interne netwerk Intro.
Daarnaast werden drie managementassistentes ontslagen, nadat ze te horen kregen dat Van de Schepop 'geen klik' met ze had. Ook werd de bedrijfsarts, die geliefd was bij veel medewerkers, vervangen wegens het hoge ziekteverzuim. Verder stapte de voorzitter van de integriteitscommissie op en citeerden media uit interne stukken.

Diep geworteld wantrouwen

Berenschot treft een diep in de organisatie geworteld wantrouwen aan, waarvan de oorsprong al veel verder terug in de tijd ligt, zo schrijft de rechtbank Noord-Nederland. De meeste medewerkers hebben wel een goede relatie met hun directe leidinggevende, zijn trots op hun werk en voelen zich verwant met hun 'eigen' locatie, maar niet of minder met de rechtbank Noord-Nederland. Daarnaast overheerst een sterke juridische cultuur.
Berenschot adviseert door te gaan met bouwen aan een veilige en professionele cultuur. Het helpt daarbij om een streep onder het verleden te zetten en de strijdbijl te begraven, zo meldt het rapport.