Inbrekende Stadjer moet naar 'veelplegerskliniek'

In de rechtbank
In de rechtbank © Jos Schuurman/FPS
Een 48-jarige man uit Groningen moet de komende twee jaar naar een inrichting voor veelplegers. Deze ISD-maatregel (Inrichting voor Stelselmatige Daders) houdt in dat hij in die periode in de gevangenis een intensieve training moet ondergaan om weer op het rechte pad te komen en te blijven.
De man heeft een ellenlang strafblad, dat 31 kantjes beslaat. Hij stond twee weken geleden terecht voor een inbraak in een ouderenzorginstelling op 6 november. Hij kwam daar omdat een vriend van hem daar woont. In de ochtend van 6 november ontdekte een medewerker dat er was ingebroken in het kantoor van de instelling.

Dna-spoor

Een raam en een kluis waren opgebroken. Er misten geld en VVV-bonnen. De inbreker liet een bloedspoor achter. Het dna-materiaal uit dat spoor werd door de landelijke dna-databank gehaald en leverde een match op. De Stadjer was in beeld. Ondanks de match ontkende de man de daad.
Het Openbaar Ministerie vroeg de rechtbank de man de ISD-maatregel op te leggen, ook al onderging de Stadjer in 2013 een dergelijke behandeling. Door drugsgebruik viel hij terug in crimineel gedrag. De rechter volgde die eis op.