Raad van State buigt zich over gasbesluit: ‘Ik durf er geen wedje op te zetten'

De Raad van State buigt zich over het gasbesluit
De Raad van State buigt zich over het gasbesluit © Mario Miskovic/RTV Noord
Twaalf bewoners en belangenverenigingen uit Groningen gingen dinsdag in verweer bij de Raad van State. Ze willen dat de hoogste bestuursrechter van het land het gasbesluit voor dit jaar vernietigt.
Het was de vierde keer dat Groningers de gang naar Den Haag maakten om het gasbesluit van minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken aan te vechten.

'Geld speel geen rol'

De Groninger Bodem Beweging (GBB) was een van de twaalf partijen die in beroep gingen. Bestuurslid Coert Fossen van de belangenvereniging kijkt tevreden terug op de zitting.
‘De vragen die gesteld zijn door de staatsraden waren goed’, zegt hij. ‘Ze gingen diep op allerlei aspecten in. Maar van de zijde van de minister hoor je de bekende verhalen: geld speelt geen rol.’

Signaal afgeven

De trage versterkingsoperatie, de bult aan schademeldingen en de afweging veiligheid tegenover leveringszekerheid kwamen net als in voorgaande jaren aan bod.
Een belangrijk argument van voorgaande jaren - teruggaan naar 12 miljard kuub gaswinning - was nu echter niet nodig, omdat de gaswinning al lager is. Dit jaar zelfs nog iets lager dan beoogd: 9 miljard in plaats van 10,7 vanwege de warme temperaturen in de winter.
Fossen durft dan ook niet zomaar uit te gaan van wederom een overwinning voor Groningen. Toch vindt hij het wel belangrijk om het signaal te blijven afgeven dat het nog niet goed gaat in het aardbevingsgebied.

Moeilijke afweging

'Ik denk dat de Raad van State voor een hele moeilijke afweging staat’, aldus Fossen. 'Ik durf er eigenlijk geen wedje op te zetten.'
De Raad van State doet voor eind juli uitspraak.