Kallemooimast weer naar beneden op Schier

De kallemooimast op Schiermonnikoog is dinsdagavond weer naar beneden gehaald. De paal was als ludieke actie neergezet.

Kallemooi wordt tijdens Pinksteren op het eiland al sinds mensenheugenis gevierd. Vanwege het coronavirus kon het dit jaar niet doorgaan. Normaliter zijn er tal van festiviteiten. Waaronder de traditionele kinderspelen en het hijsen van de kallemooimast met daaraan een haan in een mand. Maar dat kon allemaal niet doorgaan.

Eerbetoon

Een aantal eilanders besloot zelfstandig een kallemooimast met daarin een haan te plaatsen in een weiland vlak bij het dorp. De initiatiefnemers wilden de traditie in ere houden. Ook was de plaatsing een eerbetoon aan de president van de pinkstercommissie, Clive Hellinga, die onlangs overleden is.

De kallemooimast (Foto: Harm Carrette)

Op verzoek van de gemeente is zondag de haan er na korte tijd uitgehaald. Om problemen te voorkomen en om tegen te gaan dat milieuactivisten naar het eiland zouden komen. Nadat de haan eruit was gehaald ging de mast weer omhoog.

Naar beneden

Maar de gemeente wilde zondag ook graag dat de hele mast werd weggehaald. Dat zagen de initiatiefnemers niet zitten en ze voelden zich gesteund door het dorp. Er kwamen namelijk veel mensen kijken bij de mast. Uiteindelijk is de mast traditiegetrouw op dinsdagavond naar beneden gehaald.

De pinkstercommissie noemt de actie een mooi gebaar. Maar benadrukt wel dat dit geen actie van hen was maar van een aantal eilander jongens. ‘Volgend jaar gaan we zelf weer een pinksterfeest organiseren en een mast plaatsen’, zegt commissielid Wyb Jan Groendijk.

Lees ook:
- Toch een beetje Kallemooi met pop-up-masten op Schier

Meer over dit onderwerp:
SCHIERMONNIKOOG Nieuws
Deel dit artikel:

Recent nieuws