Akkoord over opvangregels zeehonden: centraal meldpunt en zeehondenwachten

Een opgevangen zeehond
Een opgevangen zeehond © Zeehondencentrum Pieterburen
Gewonde of zieke zeehonden worden voortaan alleen opgevangen als er sprake is van een menselijke oorzaak van de ziekte of verwondingen.
Als het om een verlaten zeehondenpup gaat, wordt deze pas opgevangen na minimaal 24 uur observatie.

Centraal meldpunt

Dit zijn enkele nieuwe regels rondom de opvang van zeehonden waarover partijen woensdag overeenstemming hebben bereikt, meldt de Waddenvereniging.
Verder is onder meer afgesproken dat er een centraal meldpunt komt voor mensen die een zeehond aantreffen die in de problemen is. Speciaal daarvoor opgeleide zeehondenwachten gaan dan besluiten of opvang nodig is.

Gewond

De nieuwe afspraken zijn het gevolg van een wens van minister Carola Schouten (Natuur). Omdat het zo goed gaat met de zeehond, zei ze in 2018 al dat zeehonden in principe niet meer moeten worden opgevangen, behalve als ze gewond zijn door menselijk handelen.
Namens de kustprovincies, de zeehondencentra, vrijwilligersorganisaties en gemeenten in het Waddengebied is het akkoord getekend door gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie Groningen.

11.000 zeehonden

In Nederland zijn nu ongeveer 11.000 zeehonden, waarvan ruim 90 procent leeft in de Waddenzee. Er is sprake van een gezonde en stabiele populatie.