Scholen zetten geslaagden toch nog in het zonnetje

Met lawaai, optochten en taartjes vieren de examenkandidaten in onze provincie donderdag een coronaproof feestje.
De eindexamenkandidaten van dit jaar legden nooit een echt examen af. Hun eindcijfer is gevormd door de schoolexamens die ze eerder dit schooljaar al maakten. Door corona vielen ook nog eens de traditionele stunts, eindexamenreizen en feestjes in het water. Om toch nog een examengevoel te creëren, hebben scholen allerlei ludieke verrassingen bedacht.

Met versierde auto's

Drie mentoren en de examensecretaris van de Rutger Kopland School in Siddeburen togen donderdagmorgen in twee versierde auto's langs de drieënveertig geslaagden. Die kregen allemaal hun cijferlijst, een vaandel en een taartje in de vorm van een baret uitgereikt. Het was nog even spannend of de mentoren wel samen in een auto mochten zitten, maar met mondkapjes op gaf de school akkoord.
Mentor Didy Pijpker: 'Eerst waren ze wel blij dat ze geen examen hoefden te doen, maar daarna kwam de domper. Want een echte ontlading heb je niet meer. Het is toch het allereerste diploma. Ik hoop dat dit de domper wegneemt.'
De leerlingen wisten al dat ze hun diploma hebben gehaald. 'Ze moesten afgelopen vrijdag hun cijfers ondertekenen. Normaal volgen daarna de examens nog. Maar een leerling zei al tegen me: 'Ik geloof het pas als het echt zo is!''

Applaus

Openbaar Onderwijs Groningen wil de 1592 eindexamenleerlingen ook niet zomaar laten gaan. Donderdagmiddag om twaalf uur maken leerkrachten en leerlingen van de veertien scholen zoveel mogelijk lawaai; een soort applaus voor de geslaagden.

En nu nog het diploma

De volgende coronahobbel komt bij de diploma-uitreiking. 'Daar zijn we nog niet over uit. Opa's en oma's willen natuurlijk ook graag komen, maar hoe doe je dat?' vraagt Didy Pijpker zich af.