Rijk betaalt negen ton voor wietproef in Groningen, maar Stad houdt tekort

De gemeente heeft nog een tekort van een ton voor de wietproef
De gemeente heeft nog een tekort van een ton voor de wietproef © Jos Schuurman/FPS
De gemeente Groningen ontvangt 890.000 euro van het Rijk voor het uitvoeren van het wietexperiment in de gemeente. De totale kosten van het experiment liggen naar verwachting bijna een ton hoger, waardoor er een tekort overblijft.
Eerder kreeg de gemeente 150.000 euro voor de voorbereidingen van de proef. Die 150.000 euro zijn onderdeel van het totaalbedrag van 890.000 euro.

Wietproef

Groningen is één van de tien Nederlandse gemeenten waar een experiment wordt gehouden met de zogenoemde gesloten coffeeshopketen.
De proef houdt in dat er legaal geteelde wiet verkocht gaat worden in de coffeeshops in de gemeente. Alle coffeeshops moeten er aan meedoen, de planning is dat de proef start in 2021.
Over de besteding van het bedrag hoeft de gemeente geen verantwoording af te leggen aan het ministerie van Justitie en Veiligheid.

'Ruimte om dingen niet te doen'

De gemeente heeft de kosten voor deelname aan het experiment zelf beraamd op 987.000 euro. 'Dat is ruim begroot, om armslag te hebben', zegt de gemeente.
Volgens burgemeester Koen Schuiling zit er in de begroting nog ruimte om bepaalde zaken niet of minder intensief te doen. 'Indien nodig kunnen er keuzes worden gemaakt, waardoor het experiment uitgevoerd kan worden binnen het toegezegde bedrag.'

Niet meebetalen

Verschillende partijen in de Groningse gemeenteraad vinden dat de gemeente niet zelf financieel moet bijdragen aan de wietproef. 'Als we mee moeten betalen, trek de stekker er dan maar uit!', zei de VVD begin februari.