Stadskanaal verwacht opnieuw miljoenentekort

Het gemeentehuis van Stadskanaal
Het gemeentehuis van Stadskanaal © Mario Miskovic/RTV Noord
De gemeente Stadskanaal verwacht ook over 2020 een fors tekort op de begroting. De voorjaarsnota laat zien dat het tekort dit jaar oploopt tot 6 miljoen euro. De gemeente stelt dat 'ook meerjarig en structureel de cijfers dieprood kleuren'.
Het college heeft nog geen idee waar er direct op bezuinigd kan worden. Daarom wordt er eerst onderzocht wat er technisch mogelijk is.

Waardoor komt het tekort?

Net als het tekort van 6 miljoen over 2019 wijt wethouder Johan Hamster van de gemeente Stadskanaal het nieuwe tekort aan uitblijvende Rijksgelden voor zaken als de sociale werkvoorziening, de jeugdhulp, de bijstand en zorg. Het toenemende takenpakket voor de gemeente, zonder de daarbij benodigde Rijksgelden, zorgen voor het grote bedrag.
Dat Stadskanaal opnieuw door een miljoenentekort zou worden getroffen, is geen verrassing. Wethouder Lian Veenstra (SP) stapte onlangs op, nadat zij geconstateerd had dat nieuwe miljoenenbezuinigingen de Stadskanaalster samenleving fors zou raken. Dat wordt niet uitgesloten door het huidige college, vandaar dat er een onderzoek komt naar de bezuinigingsmogelijkheden.