Taakstraf voor coronaspuger in Noorderplantsoen

Politiecontrole in het Noorderplantsoen
Politiecontrole in het Noorderplantsoen © Mario Miskovic/RTV Noord
De politierechter heeft een 41-jarige Stadjer een werkstraf van honderd uur opgelegd, omdat de man in het Noorderplantsoen in Groningen dreigde een agent te besmetten met het coronavirus.
De man spuugde de agent in het gezicht. De politieman was daarna bang dat hij de ziekte zou krijgen.

Knuffel

De agent controleerde met een collega op 18 mei in het Noorderplantsoen op het naleven van de coronamaatregelen. De agent vroeg een groepje om onderling meer afstand te houden. Een deel van het groepje verspreidde zich, een deel deed dat niet. De 41-jarige Stadjer provoceerde vervolgens de agent door een ander een knuffel te geven. Hierover ontstond een woordenwisseling tussen de agent en de man.

Te succesvol als muzikant

Volgens de agent gooide de Stadjer zijn hoofd naar achteren en spuugde hij met kracht speeksel en koekresten in zijn richting. De spugende man werd ingerekend en kreeg een spuugmasker op. Hij had niet de bedoeling de agent te raken, zo zei hij tegen de rechter. 'Vreselijk om iemand op die manier te besmetten. Daar heb ik geen baat bij, want ik heb een succesvolle loopbaan als muzikant.'

Schadevergoeding

De officier van justitie eiste een celstraf van tien weken. De rechter vond bedreiging met besmetting en mishandeling (angst inboezemen) bewezen, maar vond gezien alle omstandigheden een celstraf te zwaar. Wel moet de man de agent een schadevergoeding van vijfhonderd euro betalen. De agent heeft niet alleen angst gehad om ziek te worden, maar was ook bang dat zijn zwangere vrouw besmet zou raken.
Een test wees uit dat de Stadjer niet was besmet.