Voorbereiding aanpak Grote Markt kost 7 ton

De Grote Markt moet op de schop.
De Grote Markt moet op de schop. © Marten Nauta/RTV Noord
Om de Grote Markt groener te krijgen, wil de gemeente zeven ton uitgeven aan het maken van een programma van eisen en een structuurschets.
De Grote Markt moet op de schop, daar heeft de coalitie vanaf het aantreden in 2019 geen doekjes om gewonden. Het plein moet groener, meer ruimte bieden aan voetgangers en fietsers, een prettige verblijfsruimte zijn en voor iedereen toegankelijk. De bussen verdwijnen en er komen speeltoestellen te staan.

Zeven ton voor plannen

De kosten van het plannen van het programma zijn zeven ton. Van dat geld wordt een programma van eisen gemaakt en een structuurschets.
Deze plannen, en dan vooral het kostenplaatje, konden niet op bijval van alle fracties rekenen. Wethouder Paul de Rook maakte vorige week bekend dat de gemeente afstevent op een tekort tussen de tien en twintig miljoen euro door de tegenvallende inkomsten vanwege de coronacrisis.

'Plannen kunnen beter terug in de ijskast'

Raadsleden roepen daarom op zuinig te zijn. 'Laten we die zeven ton in de knip houden, het is tijd voor herbezinning', vindt Wim Koks (SP).
Kirsten de Wrede, (Partij voor de dieren) valt hem bij. 'Dit is nu niet de tijd, deze plannen kunnen beter terug in de ijskast.'

Belang goede openbare ruimte

Wethouder Roeland van der Schaaf erkent dat deze plannen vanwege de coronacrisis vreemd aanvoelen. 'Maar corona bewijst hoe belangrijk het belang van goede openbare ruimte is.' Hij wil niet dat de Groninger binnenstad een 'monocultuur' wordt, zoals Amsterdam. 'Onze binnenstad is een mix van wonen en werken.' Vergroening hoort daar volgens hem bij.
De gemeente koerst op een ontwerp voor volgend jaar. Dan wordt 2022 en 2023 gebruikt om het plein opnieuw in te richten.