Demonstratie op de Grote Markt voor weeskinderen uit Grieks vluchtelingenkamp

De anti-racismedemonstratie op de Grote Markt in Groningen
De anti-racismedemonstratie op de Grote Markt in Groningen © ANP
Op de Grote Markt in de stad Groningen wordt donderdagavond een demonstratie gehouden om aandacht te vragen voor vluchtelingen en weeskinderen in het Griekse vluchtelingenkamp Moria, op het eiland Lesbos.
De initiatiefnemers, het Comité Vluchtelingenkinderen Groningen, willen ervoor zorgen dat Groningen en 52 andere gemeenten in Nederland alsnog kinderen uit het vluchtelingenkamp opnemen.
Burgemeester Koen Schuiling deed onlangs zelf ook een oproep aan het kabinet, om 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen toe te laten.

Gemeenteraad voorstander

De meerderheid van de Groningse gemeenteraad liet eerder weten ook voorstander te zijn van het opvangen van vluchtelingenkinderen. Volgens wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) moet er wel eerst geld uit Den Haag komen.

Voldoende afstand

De demonstratie van donderdagavond is aangemeld, vertelt een gemeentewoordvoerder. 'We hebben overleg gehad met de initiatiefnemers om ervoor te zorgen dat er voldoende afstand gehouden wordt.'
Op de grond worden kruizen aangebracht om de anderhalve meter afstand aan te geven. De demonstratie zal daarnaast in volledige stilte verlopen.

Minder groot

De gemeente verwacht dat er tientallen mensen op de demonstratie af zullen komen. 'Het zal niet vergelijkbaar zijn met wat we eerder deze week op de Grote Markt hebben gezien.'
De demonstratie begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 20.45 uur.