Afschaffing toeslag ziekenhuizen is 'forse aderlating'

STADSKANAAL - 'Een forse financiële aderlating'. Zo typeert burgemeester Stavast van Stadskanaal de plannen van minister Ab Klink van Volksgezondheid om de toeslag voor kleine ziekenhuizen af te schaffen. Ook burgemeester Vlietstra van Winschoten luidt de noodklok.
In het huidige systeem worden ziekenhuizen in dunbevolkte gebieden voorzien van een toeslag. Die varieert van 800.000 euro tot 3 miljoen euro op jaarbasis. De ziekenhuizen krijgen de toeslag, omdat ze dezelfde kosten maken als een 'groot' ziekenhuis, maar minder patiënten hebben.
Als de maatregel wordt afgeschaft, vrezen de burgemeesters dat de streekziekenhuizen straks geen optimale zorg meer kunnen bieden. Het gaat onder meer om de spoedeisende hulp, de IC en Verloskunde.
Inmiddels is een brandbrief gestuurd naar de minister om hem te wijzen op de gevolgen van de afschaffing van de maatregel. Deze is mede ondertekend door de burgemeesters van Delfzijl, Hardenberg, Coevorden, Dongeradeel en Dirksland.
Een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid laat in een reactie weten dat Minister Klink in april op de zaak terug komt. Dan zal hij de Tweede Kamer per brief laten weten hoe hij de problematiek rond de kleine ziekenhuizen wil oplossen.