Oldambt trekt pijnlijke conclusie: zonder ingrijpen 21 miljoen tekort de komende vier jaar

Het gemeentehuis van Oldambt
Het gemeentehuis van Oldambt © Marco Grimmon/RTV Noord
De gemeente Oldambt is tot een pijnlijke conclusie gekomen. Oldambt schrijft: ‘Zonder ingrijpen liggen de tekorten de komende jaren zo rond de vijf miljoen euro. Het totale tekort bedraagt over de jaren 2020 tot en met 2023 ruim € 21 miljoen.'
De tekorten voor Oldambt zitten hem vooral in het sociale domein. Liefst 56% van alle uitgaven die de gemeente doet, worden uitgegeven aan ‘Zorg en Samenleving’. Daar wil Oldambt dan ook het meest in snijden.

Nieuwe bezuinigingen

Steeds als Oldambt denkt dat het ergste achter de rug is, volgt er wel weer iets nieuws. En ook nu is de conclusie: er zal weer meer bezuinigd moeten worden dan op voorhand gedacht.
De gemeenteraad van Oldambt ging afgelopen december akkoord met een miljoenenbezuiniging. De afgesproken maatregelen zouden vanaf 2023 ingaan. Omdat Oldambt de financiële toekomst somber tegemoet ziet, wil de gemeente sommige maatregelen volgend jaar al laten ingaan.
Het complete bezuinigingspakket kan je lezen via deze link.
Speeltoestellen in woonwijken worden niet meer vervangen maar verwijderd
Gemeente Oldambt

Minder groenonderhoud

Oldambt wil vanaf volgend jaar flink bezuinigen op ‘groen’. Er worden geen planten en bomen meer aangeschaft. Dode bomen worden alleen nog maar verwijderd als er sprake is van gevaar. Oldambt schrijft verder over het groen:
‘Door deze bezuinigingsmaatregel zal onkruidbestrijding minder regelmatig plaatsvinden. De gemeente moet dan in die situatie alert blijven op onveilige situaties, zoals gladheid bij hoog onkruid op voetpaden en vochtigheid (regenval).'
Verder: parken en stranden worden niet meer onderhouden, bermonderhoud wordt nog maar één keer per jaar uitgevoerd en Oldambt schrijft: ‘Speeltoestellen in woonwijken worden niet meer vervangen maar verwijderd.’

Meer maatregelen

Was dat het dan? Nee. De huidige bezuinigingen zijn niet toereikend, er moet meer gebeuren. De volgende bezuinigingen moeten eerst nog aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Die zijn dus nog niet definitief. Niet alle voorbeelden moeten volgend jaar ingaan. Ook hiervoor geldt: het is een selectie uit een veel groter plan.
De grootste bezuiniging wil Oldambt bewerkstelligen in het sociale domein. Relatief veel inwoners maken gebruik van huishoudelijk hulp. Oldambt wil daar tonnen in snijden tot een bedrag van 800.000 in 2022.
De gemeente daarover: ‘Wie hulp nodig heeft, kan daar nog steeds op rekenen, maar moet het wellicht doen met minder uren. Waar nu nog vaak hele woningen worden schoongehouden, zal dat straks bijvoorbeeld worden teruggebracht naar de leefruimtes. Heb je een extra slaapkamer of berging die je graag een keer schoon wilt hebben, dan moet je dat dus zelf regelen met hulp vanuit je omgeving.’

Geen financiële hulp

Oldambtsters met een smalle beurs kunnen nu nog een beroep doen op het participatiefonds. Zij krijgen hulp, omdat zij onvoldoende geld hebben voor bijvoorbeeld zwemles, een abonnement bij de sportschool of voor een kaartje voor het museum. Oldambt stelt voor om dat fonds in zijn geheel te schrappen. Dat zou jaarlijks 165.000 euro schelen.

OZB omhoog

Huiseigenaren moeten er ook aan geloven. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om vanaf volgend jaar de OZB met een procent extra te verhogen bovenop de eerder afgesproken verhoging. Dat betekent dat de OZB in Oldambt vanaf volgend jaar met 5,5% omhoog gaat.
Zwembaden en sporthallen komen onder de bezuinigingsronde uit. Die blijven behouden. Op 29 juni vergadert politiek Oldambt over de huidige situatie en de nieuwe bezuinigingen.