OM eist hogere straf voor frauderende ex-manager Rijksuniversiteit

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen voormalig hoofd technisch beheer van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Hans G, in hoger beroep een gevangenisstraf van 3,5 jaar geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. G. wordt verdacht van witwassen en corruptie.

Door zijn toedoen zou de universiteit voor ruim 1,1 miljoen euro zijn benadeeld. Ook drie medeverdachten van de 68-jarige G. staan terecht, waaronder zijn zoon. Tegen hem eist het OM een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan ook een half jaar voorwaardelijk.

Gefraudeerd

G. zou als leidinggevende van de facilitaire dienst opdrachten hebben verstrekt aan installatiebedrijven in ruil voor geld en diensten. Zo stonden zijn zoon en schoondochter op de loonlijst bij twee van deze bedrijven, zonder dat daar noemenswaardige tegenprestaties tegenover stonden. Op deze manier zou er tussen 2007 en 2016 voor veel geld gefraudeerd zijn.

Door het gebruik van valse facturen, die door de hoofdverdachte zelf werden goedgekeurd, betaalde de universiteit uiteindelijk de rekening.

In beroep

De rechtbank in Almelo veroordeelde de man op 17 mei 2017 tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Zes medeverdachten kregen celstraffen tot twee jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Tegen het vonnis gingen de hoofdverdachte, medeverdachten en het OM (deels) in hoger beroep.

Bekentenis

De hoofdverdachte heeft in hoger beroep bekend. Desondanks komt het OM nu met een hogere strafeis. ' Omdat de verdachte gedurende een zeer lange tijd de universiteit meer dan één miljoen euro afhandig heeft gemaakt. Daarbij heeft hij vele bedrijven en mensen met zich mee de criminaliteit ingetrokken. En dat ook nog als ambtenaar.'

Naast de gevangenisstraffen wil de aanklager dat de hoofdverdachte een schadevergoeding van ruim 610.000 euro betaalt. De zoon en zijn vriendin moeten in de ogen van het OM ruim vier ton terugbetalen.

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

Lees ook:
- RUG lijdt ruim 1,1 miljoen euro schade door fraude

Deel dit artikel:

Recent nieuws