'Kinderen niet ziek door wonen in Meidoornlaan'

WINSCHOTEN - Kinderen die wonen bij de voormalige vuilstort aan de Meidoornlaan in Winschoten zijn niet ziek geworden door daar te wonen. Dat blijkt uit aanvullend onderzoek van professor Sauer van het UMCG in Groningen.
Het gezin Abbas woonde tot voor kort aan de Meidoornlaan. De vier kinderen zijn al jaren ziekelijk en vader Abbas wilde daarom weten of de vuilstort de boosdoener was.
Een onderzoek wees uit dat er bij de kinderen verhoogde waarden van het schadelijke DEHP waren aangetroffen. Daarop volgde een vervolgonderzoek, waarbij de waarden van de kinderen uit de Meidoornlaan vergeleken werden met die van andere kinderen. De gehaltes van de 'gezonde' kinderen bleken vervolgens net zo hoog. Dat zou wel vaker voorkomen bij kinderen. De verhoogde waarden hebben dan ook niets te maken met wonen in de Meidoornlaan, concludeert Sauer.
Vader René Abbas die, in afwachting van de uitkomst met zijn gezin ergens anders werd ondergebracht, is verbaasd en boos. Het steekt hem vooral dat Sauer eerder zijn zorg uitte over het wonen bij de vuilstort en nu met een geheel ander verhaal komt. Abbas zou hem daarop hebben aangesproken, maar zegt dat Sauer hem niet te woord wil staan.