Oproep City Club: 'Hef fietsverbod in binnenstad onmiddellijk op'

De gemeente verwijdert geparkeerde fietsen
De gemeente verwijdert geparkeerde fietsen © Reinder Smith/RTV Noord
Een aantal coronamaatregelen van de gemeente in de Groningse binnenstad moet nog deze week worden afgeschaft. Die oproep doet de Groningen City Club (GCC), de belangenbehartiger van ondernemers in de binnenstad.
Volgens de City Club kunnen de maatregelen versoepeld worden omdat de verwachte drukte in winkelstraten is uitgebleven.

Hef fietsverbod op

Daarom wil de organisatie dat de gemeente op doordeweekse dagen weer fietsers toestaat in straten die nu dagelijks tussen 12.00 en 19.00 uur verboden terrein zijn. Dat moet met onmiddellijke ingang gebeuren, vindt de GCC.
'Bezoekers aan de binnenstad die met de fiets komen, zorgen voor een groot deel van de dagelijkse omzet bij veel ondernemers. Nu de verwachte drukte is uitgebleven zien wij geen noodzaak om de huidige maatregelen op dit niveau te blijven handhaven.'
Dergelijke acties dragen niet bij aan de gastvrijheid die we als stad willen uitstralen
Groningen City Club

'Stop met verwijderen fietsen'

De GCC heeft de gemeente ook gevraagd te stoppen met het direct verwijderen van fietsen. 'Dergelijke acties dragen niet bij aan de gastvrijheid die we als stad willen uitstralen en de onduidelijke communicatie hierover zorgt voor veel onvrede onder bezoekers.', aldus de organisatie.
Om alle fietsen een plek te kunnen geven in de binnenstad, pleit de GCC voor uitbreiding van het aantal fietsparkeerplekken.
Een steward bij de ingang van de Folkingestraat
Een steward bij de ingang van de Folkingestraat © Tristan Braakman/RTV Noord

Minder ruimte om terrassen

Ook als het gaat om de horeca, doet de GCC namens ondernemers een beroep op de gemeente. De buffer van 3,5 meter rondom terrassen, zou kleiner moeten worden. In straten waar dat niet tot problemen leidt, zou deze buffer teruggebracht kunnen worden tot 2,5 meter. Dit is ook de wens van Koninklijke Horeca Nederland.
Ook zou de GCC graag zien dat het verbod op uitstallingen van winkels wordt versoepeld in straten waar de veiligheid van bezoekers niet in het gedrang komt.

'Begin een marketingcampagne'

Om de binnenstad weer als 'veilig en gastvrij' op de kaart te zetten, adviseert de GCC een marketingcampagne op poten te zetten. Daarbij zouden verkeersregelaars kaartjes met informatie over maatregelen kunnen uitdelen aan bezoekers.

Spoeddebat

De gemeenteraad sprak woensdagavond tijdens een spoeddebat over - onder meer - de maatregelen die zich op fietsers richten. Over de Folkingestraat zei wethouder Roeland van der Schaaf: 'Die straat is op dit moment gewoon te smal voor voetgangers én fietsers. De gezondheidsregels zijn ons uitgangspunt, en zo veel verkeer past niet in de anderhalvemeterregels.'
De wethouder ergerde zich ook aan het beeld dat de hele binnenstad is afgesloten voor fietsers. 'Dat is niet het geval, het geldt alleen voor een paar drukke straten. Doorfietsen van noord naar zuid is nog steeds mogelijk, maar met een omweg.'

Nu geen aanpassingen

De gemeente laat maandag weten dat de oproep van de Groningen City Club niet direct tot aanpassingen in het beleid leiden.
'Het is een duidelijk signaal, en ook wij horen op verschillende plekken reacties. We blijven dit in de gaten houden en kijken waar mogelijk naar aanpassingen', zegt een woordvoerder.