Bouwstop voor geitenhouderijen in Het Hogeland

Een geitenhouderij
Een geitenhouderij © Steven Radersma/RTV Noord
De gemeente Het Hogeland heeft besloten om de bouw van nieuwe geitenhouderij voorlopig niet meer toe te staan.
Dat is het gevolg van een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Overijssel, Gelderland en Utrecht.

Gevolgen voor gezondheid

Het blijkt dat mensen die binnen 2 kilometer afstand van een geitenhouderij vandaan wonen een verhoogde kans hebben op longontsteking. Eerder onderzoek had dit al aangetoond in Limburg en Brabant.
De beslissing van Het Hogeland komt voor een groep inwoners van Rottum te laat. Die hebben vorig jaar tevergeefs protest aangetekend tegen de uitbreiding van een geitenhouderij In het nabijgelegen buurtschap Bethlehem. Omdat ze zorgen hadden over hun gezondheid. Toch werd de vergunning verleend.

'Zuur'

De omwonenden hadden graag gezien dat eerst het onderzoek werd afgewacht. Voor hen voelt het ‘zuur’ dat er nu pas overgegaan is tot een tijdelijke bouwstop. De bouwstop heeft geen gevolgen voor de geitenhouderij in buurtschap Bethlehem. Die vergunning is verleend.
De gemeente heeft omwonenden van de geitenhouderij per brief geïnformeerd over de laatste stand van zaken met betrekking tot het onderzoek over geiten en gezondheid.
Er is nog vervolgonderzoek nodig omdat volgens de gemeente Het Hogeland onderzoeksresultaten niet één op één vertaald kunnen worden naar andere gebieden.
‘Over de grootte van het risico op het krijgen van longontsteking nabij geitenhouderijen in andere gebieden dan het onderzoeksgebied, bijvoorbeeld in Groningen, kan de GGD geen uitspraken doen’, schrijft de gemeente aan de inwoners.
De resultaten van het vervolgonderzoek worden over twee tot drie jaar verwacht.