Politie wil meer persoonlijk contact met burgers door beeldbellen

Je kunt beeldbellen over alles wat je normaal met de wijkagent bespreekt
Je kunt beeldbellen over alles wat je normaal met de wijkagent bespreekt © Vincent Jannink/ANP
De Groningse politie krijgt dinsdag een landelijke primeur met een proef waarbij burgers kunnen beeldbellen met een wijkagent.
Dat moet het contact tussen politie en burger verbeteren.

Tien wijkagenten

Om te beginnen gaan tien wijkagenten in de basisteams Groningen Noord en Groningen Zuid het systeem gebruiken. Het gaat dan om zaken waarvoor de wijkagent nu ook al gebeld wordt, zoals klachten of zorgen over toestanden in de buurt. Later komen daar mogelijk ook aangiftegesprekken en verhoren bij.
‘We hopen dat mensen die niet naar het bureau kunnen komen het visuele contact met een agent prettig vinden. Bovendien is het iets van deze tijd geworden’, vertelt politiewoordvoerder Jamal Bedijn. 'Als mensen nu een terugbelverzoek bij ons doen, kunnen ze ook kiezen voor een beeldbelgesprek en er wordt dan uitgelegd hoe dat werkt. De burgers worden daar dus wel bij begeleid.'
Het systeem is volledig veilig, zegt Bedijn. 'Zoom en Teams bijvoorbeeld zijn niet geschikt voor deze toepassing, maar dit systeem wel.'

Succes

Als uit de pilot blijkt dat het beeldbellen een succes is, zal worden onderzocht of het systeem landelijk ingevoerd kan worden.