Mogelijk tbs-verlenging voor Damster die ex-vriendinnen mishandelde

De rechtbank in de stad Groningen
De rechtbank in de stad Groningen © ANP
Het Openbaar Ministerie eist ruim een jaar cel en tbs met voorwaarden tegen een 29-jarige man uit Appingedam, wegens het mishandelen van drie ex-vriendinnen.
De man zit al ruim elf maanden in voorarrest. Hij zou dan meteen na de uitspraak aan zijn tbs-behandeling kunnen beginnen, vindt de officier van justitie.
Justitie verwijt de man mishandeling en poging tot doodslag. De Damster mishandelde in de periode van 2018 en 2019 drie ex-vriendinnen. Hij sloeg hen onder meer met zijn vuist in hun gezicht. Een van de vrouwen snoerde hij de hals dicht, waardoor zij geen lucht kreeg. Ze verloor haar bewustzijn en werd op de slaapkamervloer wakker. Ze rende haar in ondergoed de straat op om hulp te roepen. Dit alles gebeurde terwijl haar zoontje in bed lag.

Extra onderzoek

Eind vorig jaar eiste de officier van justitie een celstraf van anderhalf jaar tegen de man, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De rechtbank vond extra onderzoek naar de psychische gesteldheid van de man noodzakelijk. De zaak werd heropend en een psychiater en een psycholoog onderzochten de Damster. In april stond de zaak op de agenda om af te ronden. De coronacrisis gooide echter roet in het eten.

Geen gedwongen opname, tenzij

De deskundigen adviseren tbs met voorwaarden. Dit betekent geen gedwongen opname en behandeling voor de Damster. Doet hij dat niet dan wordt hij alsnog in een kliniek opgesloten. De officier kon zich in het advies vinden en verlaagde de duur van de geëiste celstraf, zodat de behandeling zo spoedig mogelijk kan worden opgestart. De verdachte zei dat hij wilde meewerken en beloofde de rechters zijn leven te beteren.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.