Ruim 1800 ondertekenaars willen het zwembad in Vlagtwedde houden

Een paar organisaties in Vlagtwedde zijn de actie 'Red ons zwembad' gestart
Een paar organisaties in Vlagtwedde zijn de actie 'Red ons zwembad' gestart © Martijn Klungel/RTV Noord
Zwembad Parc Emslandermeer in Vlagtwedde moet volgens 1845 ondertekenaars open blijven.
Begin mei zetten Dorpsbelangen Vlagtwedde en Ondernemersvereniging Vlagtwedde een petitie online om ervoor te zorgen dat het zwembad behouden blijft voor het dorp. Ze hebben de handtekeningen inmiddels aangeboden aan de gemeenteraad van Westerwolde, die er woensdagavond over praat.

Mogelijk gesloopt

De toekomst van het zwembad is onzeker: De eigenaar, een stichting, heeft het gebouw met het zwembad te koop aangeboden bij de gemeente, maar de gemeente weet nog niet of ze het wil kopen. Als ze dat niet doen, wordt het gebouw mogelijk gesloopt.
Dat zou een ramp zijn voor Vlagtwedde, vinden de initiatiefnemers.
Zwemschoolhoudster wil snel duidelijkheid over Parc Emslandermeer
Zij vinden dat het zwembad een belangrijke functie in het dorp vervult: 'Zwemles zorgt voor zwemveiligheid en bedrijvigheid', aldus de initiatiefnemers. Maar ook ondernemers en het naastgelegen vakantiepark zouden mogelijk niet zonder het zwembad kunnen.

Leegstand in het dorp

'In het zwartste scenario vrezen wij een 'failliet' dorp', schrijven de initiatiefnemers aan de gemeenteraad. Ze zijn bang dat, als het zwembad sluit, de recreatiewoningen van het vakantiepark niet meer rendabel zijn en noodgedwongen moeten worden toegevoegd aan de woningmarkt. Gevolg: waardedaling en leegstand in het dorp.
Het aantal handtekeningen laat volgens de initiatiefnemers zien dat 'er een unaniem GO moet komen' voor de volgende fase: een aankoopvoorstel maken.

Gemeenteraad

De gemeenteraad moet toestemming geven aan het gemeentebestuur om zo'n aankoopvoorstel te maken. Het college van burgemeester en wethouders wil daar 10.000 euro voor vrijmaken.
Als dat voorstel er eenmaal ligt, praat de gemeenteraad er opnieuw over en kan men alsnog besluiten om het gebouw met het zwembad niet te kopen.