Delfzijl gaat niet akkoord met Groninger energieplannen

Een zonnepark
Een zonnepark © RTV Noord
Delfzijl keert zich als eerste Groninger gemeente tegen de huidige energieplannen in de provincie. Het bod is volgens het gemeentebestuur te hoog.
'Er moet boter bij de vis, voordat we 'ja' kunnen zeggen tegen het bod', zegt VVD-wethouder Hans Ronde.
De kritiek uit Delfzijl is opvallend. Het bod voor de zogeheten Regionale Energie Strategie (RES) is juist door de Groninger gemeenten, provincie en waterschappen gezamenlijk opgesteld.

Stopcontact van Nederland

Alle regio's moeten de komende periode een bod uitbrengen hoeveel duurzame energie zij tot 2030 gaan opwekken. In heel Nederland gaat het om 35 Terawattuur (TWh). Groningen wil 5,7 TWh voor haar rekening nemen, vier keer zoveel als de inwoners momenteel zelf verbruiken. Het is een zesde van de totaalproductie.
'Er is een antwoord nodig op de vraag waarom deze overcapaciteit nodig is en wie daarvan profiteert', stelt Ronde. 'Het college gaat op dit moment dan ook niet akkoord met dit bod.'
Ter vergelijking: de provincie Drenthe wil 3,45 TWh opwekken, de provincie Zeeland heeft een bod van 3 TWh neergelegd. Friesland gaat voor nog minder.

Meer kritiekpunten

Naast de hoogte van het bod heeft Delfzijl meer kanttekeningen. Zo wil de gemeente zo min mogelijk hinder voor inwoners en het landschap en een betere communicatie. Daarover moet volgens het gemeentebestuur beter worden nagedacht. Ook wil Delfzijl zoveel mogelijk gebruikmaken van zonnepanelen op daken, in plaats van zonneparken en windparken op weilanden.
Het bod van 5,7 TWh is nog niet definitief beklonken. Het plan is in concept, alle gemeenteraden, waterschappen en Provinciale Staten moeten er nog iets van vinden.
De gemeenten hebben met elkaar afgesproken dat er unanimiteit moet zijn voor de plannen. Met andere woorden: ligt een gemeente dwars, zoals Delfzijl, dan moeten alle gemeenten, de waterschappen en de provincie weer terug naar de tekentafel.

Deadline

De raad van Delfzijl praat op 25 juni over het bod. Voor 1 oktober moeten alle gemeenten, Provinciale Staten en de waterschappen akkoord zijn met het conceptplan. Oppositiepartijen in de Staten lieten eerder al weten dat zij het Groningse bod te hoog vinden.