Delfzijl houdt drie ton over, maar voorziet rode cijfers

Zorgen in Eemsdelta over de gemeentefondsgelden
Zorgen in Eemsdelta over de gemeentefondsgelden © RTV Noord
Een kleine meevaller voor Delfzijl: de gemeente wist ondanks tekorten op de jeugdzorg vorig jaar in de zwarte cijfers te blijven. De gemeentekas is aangesterkt met ruim drie ton.
Toch is financiën-wethouder Jan Menninga (Lokaal Belang Eemsdelta) niet heel optimistisch. Voor dit jaar ziet het er volgens hem een stuk minder rooskleurig uit.

Coronavirus

Net als bij veel andere gemeenten vallen de grootste klappen binnen het sociaal domein: de jeugdzorg, de participatiewet en Wmo. Ook het coronavirus heeft de nodige impact.
'Een groot deel van de meerkosten is structureel', zegt Menninga. 'Dat is buitengewoon ongunstig voor de nieuwe gemeente Eemsdelta.'

'Te weinig steun Rijk'

Hoewel het Rijk de gemeentes met 566 miljoen euro steunt, blijven er zorgen in de havenstad. Dat bedrag is vooral om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen en niet de structurele problemen op te lossen.
'Van de Rijksoverheid verwacht ik te weinig om de grote zorgen weg te nemen. Voor de nieuwe raad ligt een grote uitdaging om de juiste keuzes te maken', zegt Menninga.
Op 25 juni praat de raad van Delfzijl over de jaarrekening van 2019. De gemeente gaat samen met Appingedam en Loppersum vanaf 1 januari 2021 op in de nieuwe gemeente Eemsdelta.