Sloper gezocht voor Paddepoelsterbrug, nog geen zekerheid over vervanging

De Paddepoelsterbrug
De Paddepoelsterbrug © ProNews
Rijkswaterstaat is op zoek naar een aannemer die de Paddepoelsterbrug in Groningen wil slopen. De brug over het Van Starkenborghkanaal raakte in september 2018 zwaar beschadigd nadat er een schip tegenaan was gevaren.
De aannemer, die de klus gaat klaren, moet eerst een sloopplan opstellen voordat die aan de slag kan. Dat plan wordt waarschijnlijk in augustus bekendgemaakt. Intussen hebben belanghebbenden vanaf nu zes weken de tijd om bezwaar tegen de sloop te maken. Als de ingediende bezwaren zijn afgehandeld, kan de sloop beginnen.

Tijdelijke brug

Rijkswaterstaat hoopt nog dit jaar te beginnen met de bouw van een tijdelijke ‘modulaire’ brug. De afzonderlijke delen daarvan kunnen relatief snel in elkaar worden gezet. Als het nodig is, kan deze brug meerdere jaren blijven staan. De bedoeling is dat het een vaste voetgangers- en fietsersbrug wordt met een hoogte van ruim negen meter. De exacte plaats van deze tijdelijke brug staat nog niet vast.
Zowel buurtbewoners als de gemeente Groningen dringen al lange tijd bij Rijkswaterstaat aan op een oplossing. Sinds de Paddepoelsterbrug niet meer kan worden gebruikt, moeten forenzen die naar de binnenstad willen een flink eind omfietsen.

Beweegbare brug

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat neemt deze zomer een besluit of er een volwaardige nieuwe brug terugkomt op de plek van de oude. Dan kan het gaan om een beweegbare brug of om een vaste. Maar ze kan ook besluiten dat het voorlopig bij een tijdelijke brug blijft.