Het Hogeland verwacht een miljoenentekort

Gemeente Het Hogeland gaat bezuinigen
Gemeente Het Hogeland gaat bezuinigen © RTV Noord
De gemeente Het Hogeland verwacht een groot tekort. Dat blijkt uit de voorjaarsnota. Het tekort loopt op tot 5 miljoen euro.
De komende jaren verwacht het college van burgemeester en wethouders dieprode cijfers. Wethouder Eltjo Dijkhuis sprak vorige maand al zijn grote zorgen uit over de financiële positie van de gemeente.
‘Wij rekenen op een negatief effect van jaarlijks tussen de tweeënhalf en vijf miljoen euro’, schrijft het college in de voorjaarsnota.

Minder inkomsten, oplopende kosten

De tekorten zijn onder meer een gevolg van de oplopende kosten in de jeugdzorg en de inkomensondersteuning. Ook op andere beleidsterreinen zijn tegenvallers te noteren aldus het college. Daarnaast vallen de inkomsten uit de onroerendezaakbelasting (ozb) lager uit.
Ook de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de uitgaven van de gemeente nog meer toenemen.
De gemeente laat weten dat de tekorten nog verder kunnen gaan oplopen. Er staat een herziening van het gemeentefonds op stapel. Dit lijkt voor Het Hogeland tot minimaal twee miljoen euro minder aan inkomsten te gaan leiden.

Reserves dreigen op te raken

‘Onzeker is verder in hoeverre het Rijk gemeenten tegemoet komt waar het gaat om compensaties. Dit gegeven zet het perspectief in deze nota zo mogelijk nog meer onder druk’, laat het college weten. Ze noemen de financiële positie van de gemeente ‘zonder meer zorgelijk’ en wil dan ook bijvoorbeeld ‘fors ingrijpen’ op uitgaven van de jeugdzorg en inkomensondersteuning.
De reserves van de gemeente dreigen op te raken als ze niks doet. ‘Er zullen linksom of rechtsom fundamentele keuzes moeten worden gemaakt. Keuzes die alle Hogelandsters gaan raken’, laat het college weten.
Het college wil met de gemeenteraad bekijken waarop ze nog meer kunnen bezuinigen. Ze doen daarvoor de komende maanden een aantal voorstellen.

Geen financieel gezonde gemeente

Het Hogeland was financieel gezien al geen heel gezonde gemeente en voerde al een bezuinigen door. Onder andere door al minder personeel extern in te huren en minder grote nieuwe projecten te starten.
In 2019 had de gemeente Het Hogeland een ‘bescheiden’ overschot van bijna zes ton. Op 1 juli behandelt de gemeenteraad de voorjaarsnota.