Ook Drenthe heeft geen idee wat FB Oranjewoud met vliegveld Eelde wil

Het blijft onduidelijk wat participatiemaatschappij FB Oranjewoud wil met de 26 procent aan aandelen in Groningen Airport Eelde (GAE). Ook de andere aandeelhouders weten het niet. Zo is te lezen in een brief van het Drentse bestuur aan de Statenfractie van de PvdA.

FB Oranjewoud Participaties, onderdeel van de stichting FB Oranjewoud, nam de aandelen voor één euro over van de gemeente Groningen. Tot voor kort was de gemeente samen met de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Assen en Tynaarlo eigenaar van de luchthaven. De stad Groningen wilde al langer van de aandelen af.

Geen plan

De PvdA in Provinciale Staten wil duidelijkheid over welke rol FB Oranjewoud wil spelen als aandeelhouder en stelde naar aanleiding van publicaties bij de noordelijke regionale omroepen vragen. Maar een echt antwoord krijgt de partij niet.

De Friese partij heeft de aandelen overgenomen zonder extra boekenonderzoek en zonder plan. 'FB Oranjewoud Participaties heeft aangegeven nog geen plannen gemaakt te hebben met betrekking tot GAE. Zij zitten als nieuwe aandeelhouder in de oriënterende fase, er vinden kennismakingsgesprekken plaats en ze lezen zich in in de stukken.' Zo antwoordt GS van Drenthe.

De nieuwe aandeelhouder wil 'bedrijfsmatige kennis en kunde voor Groningen Airport Eelde' inbrengen. Meer schrijft GS daarover niet. Voorzitter Jorrit Volkers van FB Oranjewoud heeft dat ook al eens eerder genoemd. Onlangs benadrukte hij dat nog eens in het Dagblad van het Noorden. FB Oranjewoud is ook eigenaar van uitgever NDC waar het Dagblad onderdeel van is.

Geen officiële kennismaking

Een woordvoerder van de provincie Drenthe zei eerder dat de provincie zich niet had verdiept in wie de aandelen van de stad Groningen overnam. Dat is zaak van de gemeente Groningen zelf, zo was de reactie. Een officiële ontmoeting tussen de aandeelhouders is er niet geweest.

De eerste ontmoeting, zo staat in de brief, was op 30 april tussen de Drentse gedeputeerde Cees Bijl, de Groningse gedeputeerde IJzebrand Rijzebol en voorzitter Jorrit Volkers van FB Oranjewoud. Op diezelfde dag hebben de leden van de Raad van Commissarissen gesproken met Volkers.

De partijen spreken elkaar voor het eerst officieel op 15 juni tijdens de vergadering van de aandeelhouders. De aandelen zijn op 30 maart door de gemeente Groningen overgedragen aan FB Oranjewoud Participaties.

Geen Investering

De PvdA vraagt zich ook af of FB gaat investeren in de luchthaven. Daar is geen sprake van volgens het Drents provinciebestuur. Eerder werd al duidelijk dat ze geen investeringsplicht hebben. Dat is notarieel ook vastgelegd.

Schiphol-lobby

Ondertussen is er door het provinciaal bestuur van Drenthe een lobby gestart om Groningen Airport Eelde bij minister Cora van Nieuwenhuizen onder de aandacht te brengen. Die presenteerde onlangs haar ontwerp Luchtvaartnota. Daarin wordt Groningen Airport Eelde niet gezien als een belangrijke schakel in Nederland. De regio moet zelf besluiten wat ze met een luchthaven wil.

GAE als onderdeel Schiphol Groep

De Luchtvaartnota geeft volgens de provincie te weinig perspectief. Bovendien wil ze Groningen Airport Eelde graag onderbrengen bij de Schiphol Groep. 'Daarmee behoren de luchthavens van Maastricht en Groningen als enige luchthavens van nationale betekenis niet tot de Schiphol Groep,' zo is te lezen. Voor de andere luchthavens in Nederland, Eindhoven, Rotterdam en Schiphol, geldt dat wel.

Drenthe dringt bij de minister aan op het onderbrengen van de noordelijke luchthaven bij de Schiphol Groep. Het wordt gezien als een kans. ‘De regionale aandeelhouders van GAE zijn van mening dat een regionale luchthaven meer van het Rijk moet krijgen dan de kosten voor de luchtverkeersleiding.'

Lees ook:
- Friese investeerders hullen zich in stilzwijgen over plannen met Groningen Airport Eelde

Meer over dit onderwerp:
EELDE Nieuws
Deel dit artikel:

Recent nieuws