'Wachtrijen niet meer dwars over Herestraat, maar langs winkels'

'Als je moet wachten voor je een drukke winkel in de Herestraat in moet, vorm dan een rij langs de gevel van de winkel.' Dat is de oproep van de gemeente Groningen.

'Het is echt heel belangrijk', zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA), die ziet dat wachtrijen zich nu vaak dwars over de straat vormen. Door de wachtrijen wordt ander verkeer in de Herestraat geblokkeerd en komt de anderhalvemeterrichtlijn in het gedrang.

Te weinig ruimte

Winkels hebben wegens de coronamaatregelen op sommige momenten te weinig ruimte voor alle klanten. Daarom ontstaan buiten sommige winkels wachtrijen.

'Je krijgt op die manier drukte op verkeerde plekken', zegt Van der Schaaf.

Looproutes

De Groningen City Club (GCC) staat achter de oproep van de gemeente. 'Verschillende grote winkels, zoals de HEMA en kledingwinkel Zara, hebben al 'wachtvakken' in de Herestraat gemaakt', zegt voorzitter Eric Bos namens de GCC.

Bos riep eerder al op tot het instellen van looproutes in de Herestraat, en spreekt opnieuw de hoop uit dat die er komen. 'Dat is de inzet van een bestuurlijk overleg dat wij donderdag met de gemeente en ondernemers hebben', zegt Bos.

'Aan de rechterkant van de weg krijg je dan wachtvakken van ruim een meter breed. Iets naar links is de looproute, en daarnaast is de looproute in de tegenovergestelde richting. Ten slotte moeten aan de linkerkant van de straat wachtvakken komen voor de winkels aan die kant van de weg.'

Eenduidig beleid

Wat Bos betreft moet er een eenduidig beleid komen voor de Herestraat. 'Als aan de ene kant dingen geregeld worden, moet dat niet in de wielen gereden worden doordat er op andere plekken dingen nagelaten worden. Juist als je één uniform beleid hebt, begrijpen klanten het. Aan het begin van de straat moet dan ook uitgelegd worden wat er van de klant wordt verwacht.'

Bos wijst daarbij op de fietsmaatregelen in de binnenstad, die inmiddels deels zijn teruggedraaid. 'Die zijn slecht gecommuniceerd, dan zie je dat mensen er niets van begrijpen. Dat leidt tot onbegrip.'

Bos verwacht niet dat de wachtvakken en looproutes komend weekend al ingevoerd zijn. 'Daar gaat iets meer tijd overheen', besluit hij.

Lees ook:
- Mag je kriskras door elkaar lopen in een kledingzaak? 'We handhaven alleen bij excessen'
- Fietsverbod in binnenstad Groningen na kritiek deels opgeheven
- City Club wil looproutes en oversteekplekken in Herestraat: 'Anders loopt het uit de hand'

Deel dit artikel:

Recent nieuws