Roep om meer groen bij nieuwe flat: 'Nu wordt het weer zo'n betonnen kolos'

Crossroads-locatie aan het Reitdiep
Crossroads-locatie aan het Reitdiep © Vazet
Verschillende partijen in de gemeenteraad van Groningen willen meer groen zien in het plan voor een nieuwe flat in de Reitdiepzone in Stad. 'Het wordt nu weer zo'n betonnen kolos', zeggen Partij voor de Dieren en PVV.
Ook coalitiepartijen willen meer groen bij het Crossroads-pand, onder andere om hittestress te voorkomen.

Voormalige ACM-locatie

In de Reitdiepzone verrijzen de komende jaren meerdere complexen. De voormalige ACM-locatie is daar één van. Het pand dat door de ontwikkelaar 'Crossroads Groningen' wordt genoemd moet 289 appartementen gaan tellen.

'Desnoods verticaal'

GroenLinks-raadslid Ceciel Nieuwenhout vindt dat er te weinig bomen bij de flat komen, en dat het daarom ontbreekt aan schaduw en verkoeling. Een alternatief voor bomen heeft ze wel: 'Als het groen niet horizontaal kan, dan maar verticaal, langs de wanden van het nieuwe pand', zegt Nieuwenhout.
Nieuwenhout wijst wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) erop dat de 'belangrijke coalitieambities' in de praktijk moeten worden gebracht.

Lager bouwen

Sommige partijen dringen er ook op aan dat het pand wel wat minder hoog kan worden dan nu gepland. Daar lijkt echter geen meerderheid voor te zijn in de gemeenteraad. Reden daarvoor is de grote opgave die de gemeente Groningen kent: er is forse woningnood, en er moet gebouwd worden.

Geen hoog cijfer op groen

'Op klimaatadaptatie en groen scoort dit plan inderdaad niet een heel hoog cijfer', erkent wethouder Van der Schaaf. 'Daar moeten we eerlijk in zijn.'
Van der Schaaf zegt toe om met de ontwikkelaar nogmaals te kijken naar de mogelijkheid om extra groen toe te voegen. 'Wellicht is het mogelijk om langs de kade extra bomen te planten', blikt de wethouder vooruit: 'als de kabels en leidingen niet in de weg zitten.'