Grote telefoonstoring verholpen: ziekenhuizen en bedrijven weer bereikbaar (update)

Verschillende bedrijven en organisaties in onze provincie waren donderdagochtend moeilijk bereikbaar door een grote storing bij Vodafone. Onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de Rijksuniversiteit Groningen en het Refaja ziekenhuis waren gedupeerd.

Ook Waterbedrijf Groningen, Waterschap Noorderzijlvest en de provincie Groningen waren getroffen, net als RTV Noord.

Volgens Vodafone was de storing rond 10.30 uur verholpen. De problemen begonnen rond 2.30 uur. Het telecombedrijf zegt dat de oorzaak van de storing nog onduidelijk is en wordt onderzocht. Niet alle zakelijke klanten zouden er last van hebben gehad.

Noodnummer UMCG

Het UMCG had echter ook na oplossing van de storing door Vodafone nog urenlang problemen met de doorkiesnummers. Het tijdelijke noodnummer dat was ingesteld, werd daarom nog even in de lucht gehouden.

Rond 13.30 uur waren alle problemen verholpen en is het noodnummer uitgeschakeld.

Veel last

Volgens woordvoerder Janneke Kruse had het UMCG veel last van de storing. Vaste telefoons - 6.500 nummers in totaal - waren sinds 4.00 uur urenlang niet bereikbaar en ook doorschakelingen naar mobiele telefoons werkten niet; het mobiele telefoonverkeer zelf was niet verstoord.

Volgens Kruse werd door de storing ook het interne telefoonverkeer tussen afdelingen ernstig bemoeilijkt. 'Voor een aantal processen hebben we noodmaatregelen moeten nemen, bijvoorbeeld voor de communicatie tussen laboratoria en afdelingen.'

Operaties en poliklinische afspraken gingen gewoon door. Er hebben zich ook geen incidenten voorgedaan in de patiëntenzorg. Zo waren er geen problemen bij de afhandeling van spoedpatiënten: 'De 112-meldkamer kon het UMCG via een by-pass bereiken', aldus Kruse.

Meldkamer

De meldkamer van de hulpdiensten bleef ook gewoon bereikbaar.

De Veiligheidregio Groningen riep mensen wel op om het noodnummer 112 alleen te bellen voor spoedeisende gevallen. De meldkamer werd donderdagochtend af en toe ook gebeld door mensen die hun huisarts niet konden bereiken.

OZG heeft geen last meer

Het OZG in Scheemda meldde aanvankelijk via Twitter ook last te hebben van de storing, maar gaf later aan gewoon bereikbaar te zijn.

Meer over dit onderwerp:
onderwijs RUG studenten umcg GRONINGEN Nieuws
Deel dit artikel:

Recent nieuws