Stijgende personeelslasten drukken winst UMCG

De Fonteinstraat in het UMCG.
De Fonteinstraat in het UMCG. © RTV Noord
Het UMCG heeft vorig jaar een winst geboekt van 4,2 miljoen euro. Dat gebeurde op een omzet van bijna anderhalf miljard euro.
Dat staat in het jaarverslag dat het ziekenhuis donderdag heeft gepubliceerd. De plus van ruim vier miljoen is mager vergeleken met de jaren daarvoor. In 2017 bedroeg de winst nog bijna 37 miljoen, in 2018 ruim vijftien miljoen euro.
Dat heeft onder meer te maken met stijgende personeelslasten. Het UMCG heeft extra geïnvesteerd in het aantrekken van (gespecialiseerde) medewerkers nadat in 2018 vier operatiekamers en een aantal ic-bedden niet konden worden gebruikt door gebrek aan personeel. Door meer geld uit te trekken voor opleiding, werving en behoud van personeel zijn sinds begin 2020 bijna alle operatiekamers weer in gebruik en neemt het aantal ic-bedden voor volwassenen weer toe.

Corona

Voor 2020 zijn door de uitbraak van het coronavirus de verwachtingen hoogst onzeker geworden. Maar het UMCG kan gebruikmaken van de financiële steun van de zorgverzekeraars. Daarom denkt het bestuur dat de financiële risico’s relatief beperkt zullen blijven.