Cel en tbs geëist tegen Stadjer (28) die politie handenvol werk bezorgde

De rechtbank in de stad Groningen
De rechtbank in de stad Groningen © ANP
Een 28-jarige Stadjer zorgde afgelopen zomer voor veel overlast in Groningen. De politie had de handen vol aan de man, zei de officier van justitie. Ze eiste ruim een half jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de man. De geëiste celstraf is gelijk aan het voorarrest dat de man heeft uitgezeten.
De Stadjer werd eind juli opgepakt na een reeks bedreigingen, beledigingen, een aanranding en voor het laten zakken van zijn broek. De man heeft vanaf zijn pubertijd psychische problemen. Hij verkeert van tijd tot tijd in een psychose, zei hij tegen de rechter. De man werd na zijn aanhouding in een gevangenis voor psychiatrische patiënten gezet.

Rapporten

De zaak werd in november en februari aan de rechters voorgelegd. Toen besloot de rechter dat de man psychisch moest worden onderzocht. Het wachten was daarna op de rapporten. Eind maart zou de zaak inhoudelijk worden behandeld, maar dat ging niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Geen ziektebesef

Uit het onderzoek komt naar voren dat de man naast psychiatrische problematiek een veelvuldige cannabisgebruiker is en verstandelijk beperkt is. De man heeft volgens de officier geen ziektebesef. Een langdurige behandeling met een hoog veiligheidsniveau is van belang, zei de aanklaagster.

Buitenproportioneel

De advocaat van de Stadjer pleitte voor vrijspraak voor een deel van de beschuldigingen. Voor het deel dat overbleef was tbs met dwangverpleging te zwaar, zei de jurist. De Stadjer kampt al tien jaar met deze problematiek en is niet eerder met justitie in aanraking geweest. De raadsman stelde een deels voorwaardelijke celstraf voor met daaraan voorwaarden gekoppeld waaraan de Stadjer zich zou moeten houden.
Over twee weken uitspraak.