Verzetsheldin Joke Folmer (96) ontvangt erepenning Schiermonnikoog

Joke Folmer ontvangt de erepenning van burgemeester Ineke van Gent
Joke Folmer ontvangt de erepenning van burgemeester Ineke van Gent © Gemeente Schiermonnikoog
De 96-jarige verzetsheldin Joke Folmer heeft donderdag een erepenning gekregen van burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog. De overhandiging vond plaats tijdens de viering van bevrijdingsdag op het eiland.
Schiermonnikoog werd donderdag precies 75 jaar geleden bevrijd van de Duitse bezetter, als laatste deel van Nederland.
Folmer ontving de penning als dank voor de vele belangrijke diensten die ze voor de gemeente en gemeenschap van Schiermonnikoog heeft verricht. Zo was ze verantwoordelijk voor de de jaarlijkse 4-meiviering. Die omvat onder meer een stille tocht naar drenkelingen- en oorlogsbegraafplaats Vredenhof in de duinen. Daar speelt een fanfare volksliederen van alle slachtoffers die daar hun laatste rustplaats hebben.

Verzetswerk

Voor haar verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog ontving Folmer eerder al meerdere onderscheidingen, waaronder de Nederlandse Bronzen Leeuw, de Amerikaanse Medal of Freedom, de Engelse George Medal en de Franse Croix du Combattant.
Folmer was een van de voornaamste smokkelaarsters van het Nederlandse verzet. Ze stond honderden onderduikers bij, hielp meer dan honderd gecrashte piloten en bemanningsleden overleven en wist ze richting bevrijd gebied te vervoeren.

Ter dood veroordeeld

De verzetsheldin werd in 1944 door de Duitsers gepakt en ter dood veroordeeld. Tot een executie kwam het nooit, omdat de geallieerden oprukten. Ze werd uiteindelijk door de Russen bevrijd. Folmer, geboren in Hoofddorp en opgegroeid op Java, woont sinds begin jaren '70 op Schiermonnikoog.
Burgemeester Ineke van Gent en verzetsheldin Joke Folmer
Burgemeester Ineke van Gent en verzetsheldin Joke Folmer © Gemeente Schiermonnikoog