Jeugdsportloterij moet een miljoen euro opbrengen, hoofdprijs is vakantiehuis op Lauwersoog

Voetballende kinderen
Voetballende kinderen © ANP
Nu veel sportclubs vanwege de coronacrisis de financiën eens goed tegen het licht moeten houden, moet een loterij wat extra geld opbrengen voor de jeugdsport in Groningen.
De jeugd is waarschijnlijk het eerste waar clubs op zullen bezuinigen, zo is de beredenering van initiatiefnemer John Schokker.
Met zijn gelijknamige foundation start de makelaar uit Hoogkerk in samenwerking met een aantal grote sportclubs een lotingsactie. FC Groningen, Donar, Lycurgus, GIJS en Nic. hebben al laten weten mee te willen doen.

Prijzenpakket

De hoofdprijs is een vakantiehuis op Lauwersoog. 'We willen ook nog een auto en elektrische fietsen weggeven. Het is wel zo dat als we minder verkopen dan we gedacht hadden, de prijzen ook anders zullen worden', zegt Schokker.
In totaal zullen 100.000 loten in de verkoop gaan. Als zo'n zestig procent van de loten van de hand zijn, wordt het vakantiehuis definitief gekocht.

Inspiratie

De actie doet denken aan de eerdere loterij van de gymclub Acro Academy Noord-Nederland uit Marum. De club verlootte vorig jaar een vakantiehuis ter waarde van 150.000 euro in Gasselternijveen.
Als andere clubs het kunnen, dan kan ik het ook, dacht Schokker. 'Alleen pakken wij het wat anders aan. De sportclub in Marum vroeg destijds 33 euro voor een lot. Wij vragen 10 euro, want we willen het toegankelijk houden voor iedereen.'
Hoeveel geld elke sportclub uiteindelijk krijgt uitgekeerd, is afhankelijk van de hoeveelheid verkochte loten.
Het moet niet zo zijn dat Donar denkt: van dat bedrag kunnen we mooi twee Amerikanen kopen
John Schokker - initiatiefnemer

Deelname en verloop

Sportclubs kunnen zich nog inschrijven voor deelname aan de loterij, via de website van de John Schokker Foundation. 'We zouden graag zien dat ook clubs in de breedtesport deelnemen, zoals wielerclubs.'
Hoe het geld op de juiste plek terechtkomt? ‘Iedere club moet een plan van aanpak indienen. Het geld moet verplicht in de jeugd worden geïnvesteerd. Medewerkers van de stichting gaan controleren of het geld hier ook aan is besteed. Het moet niet zo zijn dat Donar denkt: van dat bedrag kunnen we mooi twee Amerikanen kopen. Daar is het niet voor bedoeld.’
De loten zullen voornamelijk online worden verkocht. 'Het lijkt me niet verstandig om in coronatijd langs de deuren te gaan.'
De actie gaat op 26 juni van start en loopt tot 30 november. Op 1 december vindt naar verwachting de loting plaats.