Geen geld voor noodfonds Waddeneilanden

De rode, nog functionerende, vuurtoren van Schiermonnikoog
De rode, nog functionerende, vuurtoren van Schiermonnikoog © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De vijf Waddeneilanden, waaronder Schiermonnikoog, hebben gevraagd om een extra noodfonds van 38 miljoen euro. Maar het Rijk geeft hieraan geen gehoor.
De financiële steun zou nodig zijn, omdat de eilanden door de coronacrisis harder zijn geraakt dan andere regio's in ons land.
De vijf Waddengemeenten zijn bijna geheel afhankelijk van het toerisme. Maar dat lag helemaal stil tijdens de coronacrisis en komt nu ook maar mondjesmaat weer op gang. Het samenwerkingsverband waarin de Waddeneilanden verenigd zijn, verwacht dit jaar een halvering van het aantal toeristen.
Toch geeft het Rijk geen gehoor aan de roep om extra noodhulp.

Meerdere regio’s afhankelijk van toerisme

‘Deze problematiek is echt breder dan alleen het Waddengebied. Ook andere regio’s, zoals Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg, ervaren deze problematiek’, laat staatssecretaris Mona Keijzer weten. Ze vindt dat ondernemers die het moeilijk hebben gebruik kunnen maken van de bestaande regelingen.
‘Het kabinet heeft inmiddels een tweede steunpakket voor banen en economie opengesteld, dat erop is gericht om de economie en banen in Nederland in de benen te houden. Ook ondernemers in het Waddengebied moedig ik aan daar een beroep op te doen’, laat de staatssecretaris aan de Tweede Kamer weten.
Een leeg terras op Schier tijdens de intelligente lockdown.
Een leeg terras op Schier tijdens de intelligente lockdown. © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord (archief)
Er wordt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wel gewerkt aan een nieuwe ‘taskforce gastvrijheidseconomie’. Deze groep richt zich op de herstart van de horeca en het toerisme in Nederland. Er wordt zowel naar de korte als lange termijn gekeken.
Keijzer bekijkt met vertegenwoordigers van de vijf Waddengemeenten hoe zij geholpen kunnen worden. Hierbij kan gedacht worden aan het verlengen van het seizoen, pachtaanpassingen en ruimere openingstijden voor ondernemers. Maar een noodfonds komt er niet.