Advocaat twijfelt aan objectiviteit van rechter in mensensmokkelzaak

Een busje wordt van de weg gehaald bij een actie van de Marechaussee
Een busje wordt van de weg gehaald bij een actie van de Marechaussee © Vincent Jannink/ANP
De advocaat van een 34-jarige man uit Moldavië die terecht staat voor mensensmokkel en poging tot zware mishandeling, wraakt de voorzitter van de rechtbank. Dit betekent dat een procedure wordt gestart om de objectiviteit van de rechter te beoordelen.
De rechter herhaalde maandagmorgen de verwijten van het Openbaar Ministerie. Hij zei: 'Er lijkt sprake te zijn van een viertal transporten'. Advocaat Freek van der Brugge van de verdachte is niet gelukkig met deze formulering en vindt dat hieruit vooringenomenheid blijkt.

Negentien mensen in busje

De Moldaviër werd in november aangehouden nadat hij negentien mensen, onder wie een baby van vier maanden, vervoerde in een busje waarin plaats is voor acht personen. De reizigers zaten op provisorisch ingebouwde banken zonder veiligheidsgordels. De verdachte bestuurde de bus en hij had als enige wel een veiligheidsgordel om. Een levensgevaarlijke rit, meende het Openbaar Ministerie. De man kan daarom poging tot zware mishandeling worden verweten.

Uitgesteld

De officier van justitie vertelde maandag aan de rechtbank waar de man van wordt verdacht. Daarbij werd gesproken over vier transporten vanuit Moldavië naar Nederland. De rechter herhaalde dus deze woorden en hij zei hierover met de verdachte van gedachten te willen wisselen. Advocaat Van der Brugge sputterde tegen, maar de voorzitter van de rechtbank bleef bij zijn woorden. Van der Brugge wil nu dat de rechtbank een andere voorzitter krijgt.
Er wordt zo snel mogelijk een Wrakingskamer samengesteld. Het is de bedoeling dat die maandagmorgen om half elf bij elkaar komt. De zaak wordt zolang uitgesteld.
Update: De Wrakingskamer is inmiddels bijeen geweest en heeft het verzoek van de advocaat afgewezen. Aangezien er geen tijd meer is om de zaak maandag te behandelen, wordt deze uitgesteld.