Oldambt wil meer dan twintig gebouwen van het gas halen

Een monteur installeert een warmtepomp
Een monteur installeert een warmtepomp © Koen van Weel/ANP
De gemeente Oldambt wil 25 gebouwen van het gas halen. De grote vraag: wie gaat dat regelen? In september dit jaar gaat de gemeente op zoek naar een partij die de opdracht gaat uitvoeren.
Het gaat volgens de gemeente onder andere over sporthallen, gymzalen, werkplaatsen, kantoren en multifunctionele gebouwen. Het aantal van 25 kan nog oplopen.

Meer gebouwen

Het project bevat in eerste instantie 25 gemeentelijke gebouwen, maar ook organisaties in de gemeente die eigenaar zijn van bijvoorbeeld een dorpshuis of een school, kunnen zich bij de gemeente aanmelden om mee te doen aan het verduurzamingsproject. Zij moeten dan wel zelf een duit in het zakje doen.
De bedoeling is dat de gemeentelijke kosten op termijn naar beneden gaan. Op dit moment betaalt de gemeentelijke jaarlijks een half miljoen euro voor het verwarmen van haar gebouwen. Een woordvoerder: ‘Daarbij willen wij ook graag van het aardgas af en daarmee een goed voorbeeld geven.’

Kosten onduidelijk

Het is nog niet duidelijk hoeveel geld beschikbaar wordt gesteld voor het project. Dat wordt de komende maanden onderzocht. Het doel is dat alle gemeentelijke gebouwen binnen tien jaar van het gas af zijn.
Oldambtster organisaties die mee willen doen aan het project kunnen zich tot 15 augustus aanmelden bij de gemeente. Dinsdag 23 juni organiseert Oldambt een ‘online marktontmoeting’. Geïnteresseerden kunnen dan worden bijgepraat over de plannen. Ook daarvoor kunnen zij contact zoeken met de gemeente.