Groningen Airport Eelde moet van aandeelhouders met toekomstscenario’s komen

De directie en Raad van Commissarissen van Groningen Airport Eelde (GAE) moeten binnenkort een aantal toekomstscenario's voor de luchthaven op tafel leggen. De aandeelhouders hebben daarom gevraagd.
De aandeelhouders waren maandag voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeen. Dus met de provincies Groningen en Drenthe, de gemeenten Assen en Tynaarlo en de nieuwe aandeelhouder FB Oranjewoud in plaats van de gemeente Groningen. Groningen heeft de 26% aan aandelen voor een euro verkocht aan FB Oranjewoud.
'Sluit geen enkel scenario uit'
De aandeelhouders willen, ondanks de onzekere situatie in de luchtvaart - vanwege het coronavirus - praten over de toekomst van de noordelijke luchthaven. 'We willen de politiek wat voor kunnen leggen, ergens in september', zo zegt gedeputeerde Cees Bijl (PvdA) van de provincie Drenthe. 'We moeten een afweging maken. Ook al weet je nu niet precies hoe de toekomst eruit gaat zien.'
‘Wij als aandeelhouders hebben allemaal dezelfde houding’, zegt gedeputeerde IJzebrand Rijzebol (CDA) van de provincie Groningen. ‘Kom met een aantal toekomstscenario’s, sluit geen enkel scenario uit. De heer Schmeink (interim-directeur GAE, red.) heeft aangegeven die met spoed af te ronden. Ze moeten bijgewerkt worden in het kader van corona. We hebben wel gezorgd dat de druk zodanig is dat het echt moet gebeuren. De vraag is of 1 juli lukt, maar het liefst wel.’
Nieuwe toekomstvisie
Eerder zei interim-directeur Bart Schmeink van Groningen Airport Eelde dat hij alle toekomstscenario's, na de uitbraak van het coronavirus en het stilvallen van de luchtvaart, in de prullenbak kon gooien. Hij was al bezig met het opstellen van de scenario's toen de coronacrisis uitbrak. Maar de aandeelhouders willen er toch over praten.
Je kan niet zomaar een luchthaven sluiten
Grote vraag is in hoeverre de investeringsplannen van een aantal jaren geleden nog stand houden. Destijds besloten de aandeelhouders om in tien jaar tijd zo'n 46 miljoen euro te investeren. Dit om van Eelde een hubverbinding te maken en het aantal lijndiensten uit te breiden. Maar deze strategie is mislukt. En dus wordt gezocht naar een nieuwe toekomstvisie.
Lesluchthaven
'We sluiten geen enkel scenario uit', zegt Bijl. Schmeink zal binnen enkele weken met zijn strategie komen. Het kan gaan over verder investeren tot helemaal dicht gaan.
Overigens is dat laatste maar de vraag. 'We hebben nog steeds een inspanningsverplichting. Bovendien kan je niet zomaar een luchthaven sluiten. Dat heeft enorm veel consequenties.'
Interim-directeur Schmeink heeft al eens laten vallen dat Groningen Airport Eelde een lesluchthaven moet worden met ruimte voor medische vluchten, nieuwe ontwikkelingen als de inzet van drones en kleine luchtvaart. Daarnaast zal commercieel verkeer nodig zijn om geld te genereren.
Ik schat wel in dat het tekort niet verdubbeld wordt, en zeker niet vervijfvoudigd
Groter tekort
De aandeelhoudersvergadering was dus voor het eerst bijeen in de nieuwe samenstelling. Met het Friese FB Oranjewoud. Voorzitter Jorrit Volkers van FB was aanwezig om te vertellen wat zijn plannen zijn.
'Hij heeft verteld dat Oranjewoud vooral het bedrijfsleven rondom Groningen Airport Eelde wil bevorderen', aldus Rijzebol. Deze plannen lichtte Volkers eerder toe in verschillende media.
De luchthaven staat nog voor een aantal uitdagingen. Financieel bijvoorbeeld. Er was begin dit jaar al een tekort geraamd van zo'n 1,4 miljoen euro voor het jaar 2020. Rijzebol wil niet vooruitlopen op een mogelijk groter tekort, als gevolg van de coronacrisis en het feit dat er de afgelopen maanden niet werd gevlogen. 'Dat is nu koffiedik kijken. Ik schat wel in dat het tekort niet verdubbeld wordt, en zeker niet vervijfvoudigd.'
Luchtvaartnota
Wat mee zal helpen is een nationale luchtvaartnota van minister Cora van Nieuwenhuizen, waarin volgens gedeputeerde Bijl staat dat Eelde een onderdeel wordt van de Schiphol Groep 'en dat het Rijk meebetaalt aan de zogenaamde NEDAB kosten'. Dat zijn kosten voor bijvoorbeeld de veiligheid en onderhoud. De aandeelhouders dragen nu jaarlijks drie miljoen bij in deze kosten.
In de ontwerp luchtvaartnota van de minister is de rol voor een regionale luchthaven als Groningen Airport Eelde klein. Het komt er op neer dat de minister voor samenwerking is, maar het aan de regio over laat om er wat van te maken.
De aandeelhouders laten het er niet bij zitten en sturen binnenkort een brief naar de minister om nog eens naar de luchtvaartnota te kijken. In de loop van het jaar moet de definitieve versie van deze nota klaar zijn.