'Coronacrisis treft kwetsbare wijken hard, meer geld nodig'

Een flat in de Groninger stadswijk Selwerd
Een flat in de Groninger stadswijk Selwerd © Martin Drent/RTV Noord
Door de coronacrisis kunnen de tweedeling in de maatschappij en de kansenongelijkheid toenemen. Die boodschap ondertekent burgemeester Koen Schuiling van Groningen in een manifest voor het kabinet.
Dat doet hij samen met de burgemeesters van de vier grootste steden en tien middelgrote gemeenten. In het manifest wordt gevraagd om meer geld voor kwetsbare wijken, vanwege de coronacrisis.

Wat zijn kwetsbare wijken?

'Kwetsbare gebieden zijn wijken met veel bewoners die hulp en ondersteuning nodig hebben', lichten de burgemeesters toe. 'Mensen zonder werk, met psychische problemen, in armoede. Juist zij worden zwaar getroffen door de coronacrisis.' In Groningen zijn dat onder andere de stadswijken Selwerd en Paddepoel.
'Denk bijvoorbeeld aan de toegenomen spanningen binnen gezinnen waar te veel problemen samenkomen, in kleine huizen met weinig veilige (buiten)ruimte. Mentale gezondheidsproblemen als stress, angst en depressie nemen toe.'

Grote zorg

De ondertekenaars willen dat het kabinet meer investeringen mogelijk maakt in onderwijs, schuldhulp, werkbegeleiding en veiligheid. Ze waarschuwen dat problemen voor bewoners van kwetsbare wijken zich snel kunnen opstapelen. In de wijken is al verhoogde sprake van werkloosheid, leerachterstanden en schulden. De coronacrisis kan dat verergeren.
'Als bestuurders van de steden zien wij dit met grote zorg gebeuren', schrijven de ondertekenaars. 'Er wordt hier maatschappelijke schade aangericht die nog heel erg lang zal doorwerken.'

Zomerscholen

Ze willen daarom samen met het kabinet 'alles op alles' zetten om de schade te herstellen. 'Alleen zo kunnen we voorkomen dat er een verloren generatie opgroeit, dat criminaliteit toeneemt en de tweedeling in de samenleving groter wordt', aldus de burgemeesters.
Ideeën die Schuiling en andere burgemeesters daarbij opperen, zijn bijvoorbeeld zomerscholen, verhoogde salarissen voor docenten in deze wijken en meer georganiseerde sport- en buitenevenementen.
Dinsdag overhandigen ze het manifest 'Kom op voor kwetsbare gebieden' aan onder anderen ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen).