Gemeente Schiermonnikoog baalt van reserveringsproblemen

De boot naar Schiermonnikoog
De boot naar Schiermonnikoog © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De gemeente Schiermonnikoog betreurt het dat het online reserveringssysteem van Wagenborg Passagiersdiensten (WPD) niet werkt.
Vanaf dinsdag is het verplicht om te reserveren voor een overtocht naar het eiland. Zodat het aantal passagiers gereguleerd kan worden. Maar het systeem werkt niet, omdat het overbelast is.
‘Balen dat het systeem niet werkt en heel jammer. Om het nog even wat zachtjes uit te drukken’, zegt wethouder Erik Gerbrands. Hij heeft contact gehad met de rederij. ‘Heel treurig dit. Zij willen natuurlijk ook gewoon een goed werkend systeem.’

Website plat

Vanochtend konden mensen nog mondjesmaat reserveringen plaatsen, maar vanaf 11 uur doet de website het niet meer. Ook is WPD telefonisch slecht bereikbaar.
De Wagenborg website dinsdagochtend
De Wagenborg website dinsdagochtend © RTV Noord
De wethouder verwacht dat het systeem binnen een paar dagen wel goed werkt. ‘Als mensen voor de zomervakantie willen boeken dan vragen we ze even geduld te hebben.’

Dreigen met advocaat

Ondernemers op het eiland vinden de situatie niet fijn. De eigenaar van Hotel Graaf Bernstorff heeft zelfs al een advocaat in de arm genomen omdat hij bang is dat gasten gaan annuleren. Mocht dat nodig zijn dan wil hij de gederfde omzet verhalen op de rederij.
‘We snappen dat ondernemers dit niet fijn vinden. Maar ik vind het jammer dat ondernemers elkaar in de haren vliegen. Want er is niemand met opzet bezig’, laat wethouder Gerbrands weten. ‘Dreigen met rechtszaken ben ik al helemaal niet van.’
De boot naar Schiermonnikoog.
De boot naar Schiermonnikoog. © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
‘We hebben dit systeem nu eenmaal nodig vanwege de coronacrisis. Als gemeente vinden we dit niet leuk natuurlijk. Het is wennen want voorheen kon je altijd op de bonnefooi naar Schier. Mensen hebben natuurlijk massaal zitten te wachten op vandaag met het boeken van een ticket. Maar dat kan dus niet met duizenden tegelijk’, vertelt Gerbrands.
De wethouder ziet wel een voordeel in het systeem. ‘Wagenborg kan een extra boot inzetten als ze via het reserveringssysteem zien dat een boot vol is’.

Toezegging

De wethouder laat weten dat niemand bang hoeft te zijn om het eiland niet te kunnen bereiken. ‘Een vervoersconcessie betekent dat je iedereen moet overzetten. Er zijn meerdere boten. Weliswaar met minder capaciteit vanwege de anderhalvemeterregels, maar niemand hoeft bang te zijn dat ze niet met de boot mee kunnen. Daarvoor is dat reserveringssysteem er ook.’
Mensen die dinsdag met de boot willen kunnen bij de kassa een kaartje kopen.