Loppersum schrijft zwarte cijfers, maar zorgen over toekomst

Het logo van de gemeente Loppersum op het gemeentehuis
Het logo van de gemeente Loppersum op het gemeentehuis © RTV Noord
De gemeente Loppersum wist afgelopen jaar 22.000 euro over te houden op een begroting van 35 miljoen. Financiën-wethouder Rudi Slager (ChristenUnie) is tevreden, maar waarschuwt gelijk dat het dit jaar anders zal worden.
De coronacrisis en de tekorten in de zorg kosten dit jaar miljoenen euro's extra.

Zorgen

'Voor de begroting van 2020 moesten we al meer moeite doen om die sluitend te krijgen', zegt Slager bij de presentatie van de jaarrekening dinsdag. 'Als je kijkt naar de ontwikkelingen rond het coronavirus van de afgelopen maanden, maak ik me daar zorgen over. Het Rijk zegt gemeenten te compenseren, maar hoe? Dat klinkt mooi, maar er is nog veel onduidelijk.'
De gemeente heeft volgens Slager slechts een beperkt aantal mogelijkheden om in te grijpen. 'Personeel kun je lastig op bezuinigen, want je moet het werk wel met een bepaald aantal mensen doen. Onderhoud kun je ook niet zomaar mee stoppen, want dan komt het de jaren daarna dubbel en dwars terug.'
Wethouder Bé Schollema (PvdA/GroenLinks) benadrukt dat het Rijk te weinig geld geeft om alle gemeentelijke taken uit te voeren. 'Vanuit alle gemeenten komen papieren met angstkreten in een lade. Als het Rijk zo doorgaat, ontkomt er bijna geen enkele gemeente aan een artikel 12-status.'

Fusiegemeente

Aangezien Loppersum over ruim een halfjaar samengaat met Delfzijl en Appingedam, willen de gemeentebestuurders op een rij zetten wat de financiële situatie van de nieuwe gemeente Eemsdelta wordt. 'We willen dat nu op tafel krijgen, zodat we straks geen ingrijpende beslissingen hoeven te nemen', zegt burgemeester Hans Engels.
Zo moet voorkomen worden dat de belastingen in Eemsdelta voor inwoners plotseling met vele procenten moeten stijgen, wat ook bij andere Groningse herindelingsgemeentes is gebeurd. Zo verhoogde de gemeente Midden-Groningen de onroerendezaakbelasting (ozb) afgelopen jaar met tien procent.
'We willen niet dat er in de eerste maanden na de herindeling berichten in de media komen over plotselinge lijken in de kast of tekorten die niet zijn gemeld. Daarom willen we nu alvast aan te geven welke oplossingen er zijn om verantwoord het nieuwe jaar in te gaan', zegt Engels.

Kleine plus

Loppersum heeft 2019 met in totaal 1,6 miljoen euro in de plus afgesloten, maar een groot deel van dat geld moet nog worden uitgegeven aan lopende projecten. Uiteindelijk blijft daar 22.000 euro van over, dat naar de gemeentekas gaat.